Jak przyrządzić smaczny ryż z warzywami?

Jak przyrządzić smaczny ryż z warzywami?
Ryż z warzywami to dobra i prosta potrawa, która przypadnie do gustu każdemu. Można ją zrobić bez problemu nawet z niewielkiej ilości składników. Nadaje się na obiad, gdy nie ma się pomysłu na bardziej rozbudowane dania, a nie chce się jadać fast foodów. Oto przepis na rozbudowaną wersję potrawy, którą można modyfikować wedle własnych upodobań smakowych.
- Niezbędne produkty  - Wykonanie dobrego obiadu wymaga zebrania odpowiednich produktów spożywczych. Wśród nich znajdują się: 
 * 1 szklanka ryżu,
 * 1 szklanka groszku,
 * 1 szklanka brokułu (różyczek brokułowych),
 * 2,5 szklanki wody,
 * 2 marchewki,
 * 2 cebule,
 * 2 ząbki czosnku,
 * 1 papryka żółta,
 * 1 mała cukinia,
 * 3 łodygi selera naciowego,
 * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
 * 1 łyżeczka soli,
 * 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Pierwszy krok- Do garnka przelać przygotowaną wodę. Posolić i zagotować, a następnie wrzucić do niej ryż i ugotować, najlepiej na sypko. Zbyt sklejony nie będzie dobrze komponował się z warzywami, lecz zbije się w grudki. 
- Drugi krok  - Marchewki, cukinię i seler umyć pod zimną wodą. Marchewkę obrać ze skórki i pokroić na plasterki, a następnie w kostki. Podobnie należy pokroić cukinię oraz seler. Powinny z nich wyjść zgrabne kostki. 
- Trzeci krok  - Na dużej patelni podgrzać olej. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost na patelnię. Dodać marchewkę. Smażyć przez 3 – 5 minut. Po tym czasie wrzucić na patelnię seler oraz brokuł. Znów smażyć 3 minuty, po czym dodać resztę warzyw, zwiększyć ogień pod patelnią i często mieszając, smażyć przez 5 minut. Na zakończenie doprawić ziołami, solą i pieprzem. 
- Czwarty krok  - Ryż przesypać do dużej miski. Dodać przysmażone warzywa i całość dokładnie wymieszać. Podawać, kiedy potrawa jest jeszcze ciepła. Każdą porcję można dodatkowo ozdobić świeżymi listkami bazylii. 


















