Advertising
Zakumaj.pl

Zalety picia koziego mleka

Opiekun artykułu: kris
Zalety picia koziego mleka

Zalety picia koziego mleka

Mleko kozie nie jest doceniane w Polsce. W górach, gdzie kozy spotykane są częściej, bywa ono chętniej pijane, jednak nadal nie na tyle, żeby zdobyło sobie ogólnoświatową sławę. Jest to pewna strata dla organizmu każdego człowieka, ponieważ kozie mleko ma bardzo dużo składników, które są niezbędne ciału i może być nawet zdrowsze od popularnego mleka krowiego.

Advertising
Advertising
  • Wartości odżywcze

    Wartości odżywcze

    Tym, co powinno zachęcać do picia mleka koziego, jest przede wszystkim fakt, że jest ono bardzo podobne do mleka kobiecego, czyli pierwszego pokarmu większości ludzi. Już samo to potwierdza, że zawiera ono w sobie wiele niezbędnych składników. Kwas foliowy, witamina C, witamina PP oraz witamina B1 oraz wapń to tylko niektóre z nich. Szczególnie istotne są probiotyki, które znajdują się w kozim mleku. Są one bardzo ważne dla całego układu pokarmowego. Dostają się do jelit i odżywiają dobre bakterie, które są niezbędne do prawidłowego przeprowadzania procesów przemiany materii oraz wydalania.

  • Tłuszcze

    Tłuszcze

    Mleko krowie ma tendencje do wywoływania niestrawności, nawet jeżeli się je lubi i zazwyczaj dobrze toleruje. Jest to wynik istnienia w nim nieregularnych cząsteczek tłuszczu. W przypadku koziego mleka nie ma takiego zagrożenia. Zawiera ono tłuszcze, które mają kształt regularnych kuleczek, dzięki czemu są łatwo przyswajalne przez organizm, niczym coś całkowicie naturalnego. Co istotne, zwłaszcza dla osób nie tolerujących laktozy, mleko tego rodzaju ma jej znacznie mniej niż mleko krowie, więc może być dobrą alternatywą dla każdego, kto dotąd nie mógł spokojnie raczyć się mlecznymi specjałami.

  • Na alergię

    Na alergię

    Jedną z najczęściej pojawiających się alergii, która nawet nie dziwi lekarzy, jest alergia na mleko. Może objawić się w dzieciństwie, a może również w dorosłym życiu i niezmiennie jest tak samo uciążliwa dla każdego, zwłaszcza że wymusza eliminację produktów mlecznych z jadłospisu. Ze względu na to, że są jednymi z podstawowych produktów spożywczych, jest to mało komfortowe. Z tego powodu dobrze jest zastąpić mleko krowie kozim, które nie posiada frakcji alfa-S kazeiny, odpowiedzialnej za powodowanie alergii. Jest więc bezpieczne, smaczne i zdrowe, ponieważ również można z niego uzyskać nie tylko doskonałe sery, ale również pyszne, gęste jogurty.

  • Delikatność dla ciała

    Kozie mleko ma korzyści dla całego ciała – odżywcze oraz lecznicze – które wpływają na całe ciało i każdy z najważniejszych układów. Układ pokarmowy, układ krążenia, układ oddechowy – wszystkie one czerpią dobre substancje zawarte w kozim mleku. Są one o tyle istotne, że bardzo często służą jako składnik kosmetyków, szczególnie do skóry suchej i mieszanej. Nawilżają, wygładzają, a także rozjaśniają skórę. Polecane są osobom ze skórą skłonną do alergii, ze względu na wspomniany już brak alergenów.

Popularne tagi
  • mrożonki
  • mleko czekoladowe
  • zalety oczyszczania organizmu
  • porady kulinarne
  • metody obierania mango
  • otyłość
  • nadciśnienie
  • koktajl
  • zbilansowana dieta
  • zalety szpinaku
  • żołądek
  • nalewka
  • majeranek
  • kwaśny napój
  • zalety kwasu cytrynowego
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising