Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na tradycyjny krupnik

Opiekun artykułu: magia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na tradycyjny krupnik

Przepis na tradycyjny krupnik

Krupnik to danie z kuchni polskiej, które niegdyś było niezwykle popularne, ale współcześnie przyrządza się je rzadziej. Należy jednak przywrócić dawną świetność krupnikowi, gdyż ta zupa jest nie tylko smaczna i intrygująca, oryginalna, ale przede wszystkim pożywna ze względu na zawartość kaszy. To więc idealny obiad na jesienne oraz zimowe popołudnia, kiedy trzeba się szybko ogrzać oraz porządnie najeść. Jeśli w twoim domu nigdy nie gotowano krupniku i nie wiesz, jak on smakuje, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis i przekonać się, jak smaczna jest ta zupa. Na pewno przypadnie ci do gustu, zwłaszcza jeśli lubisz kaszę.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

2 duże udka z kurczaka (razem z pałeczką)

2,5 litra wody

2 marchewki + 1 do starcia

1 duża pietruszka

1 por

½ selera

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

130 g kaszy jęczmiennej

natka pietruszki do posypania

sól i pieprz

2 duże udka z kurczaka (razem z pałeczką) 2,5 litra wody 2 marchewki + 1 do starcia 1 duża pietruszka 1 por ½ selera 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 130 g kaszy jęczmiennej natka pietruszki do posypania sól i pieprz