Zakumaj.pl

Jak upiec wspaniałe babeczki z wiśniami?

Jak upiec wspaniałe babeczki z wiśniami?

Sezon na wiśnie zbliża się wielkimi krokami i warto to wykorzystać. Zazwyczaj wykonuje się z nich kompot albo piecze ciasto, lecz warto zerwać z tradycją i upiec babeczki z wiśniami – małe, zgrabne, na które z chęcią skuszą się nawet osoby będące na diecie. Co więcej, słodkie babeczki są bardzo proste do wykonania.

  • Produkty potrzebne do babeczek

    Produkty potrzebne do babeczek

    Wykonanie pysznych babeczek jest możliwe dopiero, gdy posiada się odpowiednie składniki. W związku z tym należy przygotować następujące elementy:
    * 500 g wiśni,
    * 270 g mąki pszennej,
    * 200 g masła,
    * 150 g cukru,
    * 4 jajka,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka skórki z cytryny,
    * sól.
    Niezbędne są również papierowe albo silikonowe foremki (papilotki) do wypiekania babeczek. Można je zakupić w sklepach internetowych lub w supermarkecie.

  • Krok pierwszy

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotowane wiśnie dokładnie umyć na sitku, przesuszyć. Pozbyć się pestek ze środka oraz zielonych ogonków i odłożyć owoce do późniejszego wykorzystania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski i zacząć ubijać, aż stanie się puszyste. Po osiągnięciu takiej konsystencji rozpocząć dodawanie cukru. Dodajemy stopniowo, nie cały naraz, bez przerwy mieszając. W następnej kolejności dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Całość miksować, aż stanie się puszysta.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozpocząć dodawanie jajek. Jajka dodajemy pojedynczo, cały czas miksując. Po wymieszaniu ostatniego jajka również powoli, najlepiej po 1 – 2 łyżki, dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aż do wykorzystania 250 g. Pozostałą część mąki wsypać do miski z wiśniami i obtoczyć w niej owoce.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Obleczone mąką wiśnie przełożyć do gotowego ciasta i ostrożnie zamieszać. Następnie do każdej z papilotek wkładać po 2 łyżki ciasta i układać foremki na blasze. Gdy wypełni się ją w całości, wsunąć do piekarnika i piec babeczki 20 minut. Po upieczeniu ostudzić. Można podawać je posypane cukrem pudrem albo ozdobione bitą śmietaną.