Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować trufle czekoladowe?

Opiekun artykułu: kundzia
Jak przygotować trufle czekoladowe?

Jak przygotować trufle czekoladowe?

Czekoladowe przysmaki są idealne na deser. Docenia je każdy, kto ma słabość do czekolady. Jednym z lepszych podwieczorków są trufle czekoladowe. Kojarzone są z wykwintnymi słodyczami, sprzedawanymi w cukierniach i drogimi, jednak z powodzeniem oraz bez trudu można wykonać je samodzielnie. Wystarczy posłużyć się podanym w poniższym artykule przepisem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie trufli wymaga składników dobrej jakości, dzięki czemu smakują one znacznie lepiej. Do niezbędnych składników należą:
    * 100 g czekolady gorzkiej dobrej jakości,
    * 100 g cukru pudru,
    * 100 g masła,
    * 50 g mlecznej czekolady,
    * kakao gorzkie.

  • Krok pierwszy

    Oba rodzaje czekolady połamać na bardzo małe kawałki. Wrzucić do miski lub małego garnuszka, po czym postawić go na garnku z parującą wodą. Mieszać od czasu do czasu, aż do rozpuszczenia się czekolady.

    Masło posiekać na drobne kawałki do osobnej miseczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do masła dodać cukier. Ucierać oba składniki przez 5 – 7 minut, aż połączą się, tworząc puszystą masę. Gdy do tego dojdzie, zacząć dodawać czekoladę, po 1 łyżce, i nieprzerwanie miksować. Gotową masę wstawić na 2 godziny do lodówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową masę formować w kulki przy pomocy łyżeczki i dłoni. Kulki mogą być na początku postrzępione. Trufle układać na talerzu albo na tacce i gdy wykorzysta się już całą masę, włożyć zapełniony talerz do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe kulki wygładzić, żeby nie miały postrzępionych brzegów i mocno posypać gorzkim kakao. Trufle w takim stanie są gotowe do podawania i jedzenia.

    Czekoladowe przysmaki prezentują się elegancko na talerzu, stanowią dobry deser, a także dają dużo możliwości ozdabiania. Można posypywać je kokosem, posypką czekoladową, orzechami, wedle własnego uznania oraz chęci.

Popularne tagi
  • czekolada
  • żelki
  • szynkowe ślimaczki
  • ciastka maślane
  • mus cytrynowy
  • przepis na ciasteczka orzechowo-czekoladowe
  • kruche ciasteczko migdałowe
  • kuchnia włoska
  • proste desery
  • jesienne ciastka
  • skórka pomarańczowa
  • mikrofalówka
  • batoniki toffi
  • serek mascarpone
  • domowy batonik
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising