Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić bułeczki dyniowe z żurawiną?

Opiekun artykułu: sniegos
Jak przyrządzić bułeczki dyniowe z żurawiną?

Jak przyrządzić bułeczki dyniowe z żurawiną?

Połączenie dwóch kojarzących się z jesienią składników – dyni i żurawiny – daje niezwykle smaczne efekty w postaci bułeczek, dobrych na śniadanie, na drugie śniadanie, na deser i prostych do wykonania. Potrafią sprawić, że zakocha się w nich cała rodzina i głośno będzie domagała się więcej przysmaków. W poniższym artykule prezentujemy sprawdzony przepis na dyniowe bułeczki.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do przyrządzenia bułeczek niezbędnych jest kilka składników, najlepiej świeżych, żeby bułki miały dobry smak i były puszyste. Konieczne jest przygotowanie:
    * 1 szklanki piure z dyni,
    * 5 g drożdży suchych,
    * 50 g żurawiny świeżej,
    * 100 g jogurtu greckiego,
    * 500 g mąki pszennej,
    * 1 łyżeczki soli,
    * 1 łyżki cukru,
    * 3 łyżek masła.

  • Krok pierwszy

    Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić. Nie dopuścić do przypalenia się produktu. Pozostawić do ostudzenia. Piure dyniowe przełożyć do miski. Dodać jogurt, a po wystudzeniu również roztopione masło. Wymieszać składniki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do drugiej miski albo do miski od robota kuchennego wsypać suche składniki: mąkę, cukier, sól, suche drożdże. Przemieszać lekko.Żurawinę umyć w sitku pod zimną wodą, osuszyć i dodać do suchych składników. Znów zamieszać, po czym dodać do nich masę dyniową. Zagnieść rękami gładkie, jednolite ciasto, które nie powinno być zbyt klejące.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zagniecione ciasto pozostawić w misce i odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wykorzystania. Przełożyć je na oprószoną lekko stolnicę, zagnieść ponownie i podzielić na 12 niewielkich części. Uformować z nich okrągłe bułeczki.Gotowe bułeczki ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Ponownie pozostawić na 30 minut, żeby bułeczki były miękkie oraz puszyste.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy upłynie odpowiedni czas, włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut. Wystudzić. Podawać, gdy są chłodne albo przechowywać pod przykryciem, żeby nie stały się czerstwe.

Popularne tagi
  • śmietanka 30%
  • ciasteczka imbirowe
  • grudki
  • doprawianie jedzenia
  • gorczyca
  • placki ziemniaczane z orzechami
  • babka piaskowa z kakao
  • skrzydełka drobiowe
  • dodatek do ciast
  • owoce
  • żurawina w słoiku
  • czarna oliwka
  • szybkie ciasto ajerkoniakowe
  • egzotyczny chleb
  • świeże przyprawy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising