Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Polacy uwielbiają przyrządzać zapiekane potrawy. Wykorzystujemy do tego chleby, makarony, a także ziemniaki. Uwielbiamy bowiem smak podpieczonych przysmaków, zwłaszcza tych z dodatkiem sera. Wielbiciele zapiekanek także nie rozczarują się tym przepisem. Potrawa zrobiona na bazie ziemniaków, cebuli oraz boczku z pewnością będzie smakować. Jeśli chcesz urozmaicić nieco zwykły obiad, jakim są smażone kartofle popijane maślanką czy kefirem, koniecznie wypróbuj ten przepis.
- Przygotowanie warzyw- Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka (półksiężyce), natomiast czosnek pozostaw póki co w całości. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz i ponownie przepłucz. Jeśli ziemniaki są młode, to nie potrzeba obierać ich ze skórki – wystarczy dobrze ją wyszorować. Pokrój ziemniaki w cienkie talarki. 
- Przysmażanie  - Boczek pokrój w kostkę. Następnie postaw patelnię na ogniu. Jeśli chcesz, to możesz nalać na nią kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju dobrej jakości, ale nie ma takiej potrzeby – z boczku wytopi się tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Zamieszaj go i odczekaj chwilę, aż wyleci z niego nieco tłuszczu. Następnie dorzuć pokrojoną w piórka cebulę, a także przepuść przez praskę dwa małe ząbki czosnku. Przysmażaj wszystko razem, a w tym czasie dodaj szczyptę czerwonej papryki. 
- Sos śmietanowy- Śmietanę kremówkę przelej do miski. Dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Warto także dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej, która doskonale smakuje z takimi ziemniaczanymi zapiekankami. Całość ze sobą wymieszaj. 
- Układanie  - Przyszykuj naczynie żaroodporne lub blachę. Naczynie wysmaruj tłuszczem, nie omijaj także brzegów. Jako pierwszą warstwę połóż talarki z ziemniaków. Następnie na to posyp trochę cebuli i boczku z patelni, polej kilkoma żyłkami sosu, a potem znowu nałóż ziemniaki. Powtarzaj tak aż do momentu, gdy skończą ci się składniki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Posyp je suszonym tymiankiem. 
- Pieczenie  - Jeśli użyłaś naczynia żaroodpornego, to zakryj je przykrywką, jeśli zaś blaszki, to przykryj jej górkę folią aluminiową. Zapiekankę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 – 45 minut. Po wyjęciu podawaj na ciepło. Smacznego! 

















