Jak przyrządzić domową esencję waniliową?

Jak przyrządzić domową esencję waniliową?
Esencja waniliowa jest często niezbędna do tworzenia deserów i smacznych wypieków. Dodaje każdemu z nich przyjemny smak, a przede wszystkim zapach, którym można się podwójnie delektować. W sklepach dostępne są przede wszystkim aromaty waniliowe, mniej intensywne w zapachu. Esencję w większej butelce ciężej znaleźć, ale przede wszystkim jest znacznie droższa. Żeby uniknąć przepłacania, dobrze jest poznać przepis, który pozwala przyrządzić ją samodzielnie – oto on.
- Jakich składników potrzebujesz?  - Wbrew pozorom nie jest konieczne zebranie wielu produktów do stworzenia doskonałej esencji. Niezbędne są: - * laski wanilii, - * wódka dobrej jakości. - Lasek wanilii powinno być tyle, ile słoików lub butelek esencji chce się przygotować. Poza odpowiednimi produktami przydadzą się również słoiki do przechowywania substancji – mogą być ozdobne, wtedy esencja stanie się dobrym prezentem. 
- Krok pierwszy  - Sięgnąć po laski wanilii. Każdą z nich naciąć wzdłuż, ale nie całkowicie. Laska powinna być możliwa do otworzenia, żeby można było zobaczyć ziarenka, jednak nie powinna stać się dwiema odrębnymi połówkami. 
- Krok drugi  - Po nacięciu waniliowych lasek przełożyć każdą z nich do słoika – w jednym słoiku powinna znaleźć się jedna laska waniliowa rozcięta na pół. Po uzupełnieniu słoików można zalać laski wódką – im lepsza jej jakość, tym lepszy smak esencji waniliowej. Samego alkoholu nie należy dolewać aż do zakrętki, należy zostawić na wysokości 3/4 pojemnika. 
- Krok trzeci  - Słoiki dokładnie zakręcić. Bardzo mocno potrząsnąć każdym z nich, żeby pomieszać składniki, po czym ułożyć je w ciepłym, choć zacienionym miejscu. Czas leżakowania słoików z przyszłą esencją powinien wynosić 8 tygodni. Sama esencja może zacząć być wykorzystywana jako dodatek do deserów, podwieczorków, kaw, które zyskują wraz z nimi całkowicie nowy, świeży smak. Zachęcamy do spróbowania i cieszenia się bardziej wyrazistym smakiem każdego podwieczorku. 


















