Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny burger z grilla z dodatkami

Opiekun artykułu: daaaria
Pyszny burger z grilla z dodatkami

Pyszny burger z grilla z dodatkami

Kurczak z grilla, szaszłyki, karkówka to nieraz za mało. Warto mieć w zanadrzu ciekawy przepis na danie, którym można uraczyć siebie, rodzinę, a nawet gości. Taką potrawą może być grillowany burger z dodatkami, prosty do wykonania i bardzo smaczny. W poniższym artykule podajemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobre burgery to dobre składniki. Szczególnie trzeba zadbać o mięso, które powinno być świeże i dobrej jakości. Wśród składników na grillowane burgery niezbędne są:
    * 500 g wołowiny,
    * 1 jajko,
    * 1/2 papryki czerwonej,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżeczka oregano,
    * 1 łyżeczka bazylii,
    * 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej,
    * 2 łyżki oleju,
    * 4 bułki do hamburgerów,
    * 4 plasterki ananasa z puszki,
    * 4 plasterki sera żółtego,
    * 4 płatki rukoli lub zwykłej sałaty,
    * pieprz,
    * sól,
    * ketchup ostry.

  • Etap pierwszy

    Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Jeżeli nie lubi się jej wystających kawałków w mięsie, można ją nawet zemleć. Oba składniki połączyć ze sobą w jednej misce.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do mięsa dosypać przyprawy: oregano, bazylię, pieprz, sól, paprykę. Paprykę czerwoną umyć, pozbawić gniazda nasiennego, a następnie pokroić bardzo drobno i dodać do wołowiny. Całość wymieszać. Można łyżką, lecz najlepiej robić to dłonią.

    Po połączeniu się składników rozpocząć formowanie burgerów. Najlepiej wyrabiać z mięsa średniej wielkości kule i spłaszczać je lekko pomiędzy dłońmi.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Rozgrzać grilla. Burgery układać bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Piec, póki mięso nie będzie mocno brązowe. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdym burgerze położyć ananasa, a na nim plasterek żółtego zera.Gdy burgery skończą się piec, przygotować bułki. Na każdej położyć kawałek sałaty, a następnie na niej usmażone burgery. Polać roztopiony ser ketchupem i złożyć bułkę. Podawać od razu po wykonaniu.

Popularne tagi
  • bakłażan z farszem
  • kanapka z serem
  • pietruszka
  • dietetyczne grillowanie
  • szaszłyk z winogron
  • kurczak z grilla
  • przepis na grillowane pieczarki
  • ostre skrzydełka
  • ketchup
  • sposób przygotowania kurczaka
  • kolacja
  • składniki spożywcze
  • grillowanie chleba
  • przepis na grillowane udka
  • szaszłyki truskawkowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising