Pyszny burger z grilla z dodatkami

Pyszny burger z grilla z dodatkami
Kurczak z grilla, szaszłyki, karkówka to nieraz za mało. Warto mieć w zanadrzu ciekawy przepis na danie, którym można uraczyć siebie, rodzinę, a nawet gości. Taką potrawą może być grillowany burger z dodatkami, prosty do wykonania i bardzo smaczny. W poniższym artykule podajemy sprawdzony przepis.
- Potrzebne składniki  - Dobre burgery to dobre składniki. Szczególnie trzeba zadbać o mięso, które powinno być świeże i dobrej jakości. Wśród składników na grillowane burgery niezbędne są: 
 * 500 g wołowiny,
 * 1 jajko,
 * 1/2 papryki czerwonej,
 * 1 cebula,
 * 1 łyżeczka oregano,
 * 1 łyżeczka bazylii,
 * 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej,
 * 2 łyżki oleju,
 * 4 bułki do hamburgerów,
 * 4 plasterki ananasa z puszki,
 * 4 plasterki sera żółtego,
 * 4 płatki rukoli lub zwykłej sałaty,
 * pieprz,
 * sól,
 * ketchup ostry.
- Etap pierwszy- Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Jeżeli nie lubi się jej wystających kawałków w mięsie, można ją nawet zemleć. Oba składniki połączyć ze sobą w jednej misce. 
- Etap drugi  - Do mięsa dosypać przyprawy: oregano, bazylię, pieprz, sól, paprykę. Paprykę czerwoną umyć, pozbawić gniazda nasiennego, a następnie pokroić bardzo drobno i dodać do wołowiny. Całość wymieszać. Można łyżką, lecz najlepiej robić to dłonią. - Po połączeniu się składników rozpocząć formowanie burgerów. Najlepiej wyrabiać z mięsa średniej wielkości kule i spłaszczać je lekko pomiędzy dłońmi. 
- Etap trzeci  - Rozgrzać grilla. Burgery układać bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Piec, póki mięso nie będzie mocno brązowe. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdym burgerze położyć ananasa, a na nim plasterek żółtego zera.Gdy burgery skończą się piec, przygotować bułki. Na każdej położyć kawałek sałaty, a następnie na niej usmażone burgery. Polać roztopiony ser ketchupem i złożyć bułkę. Podawać od razu po wykonaniu. 

















