Advertising
Zakumaj.pl

Doskonałe racuchy z jabłkami – jesienna przekąska

Opiekun artykułu: lorra
Doskonałe racuchy z jabłkami – jesienna przekąska

Doskonałe racuchy z jabłkami – jesienna przekąska

Jesień to pora obfitująca w jabłka. Dobrze jest ją wykorzystać i zjadać je w dużych ilościach. Są zdrowe, słodkie i nadają się do wielu przysmaków. Jednym z nich są racuchy, idealna przekąska na wczesny jesienny wieczór. Chrupiące i pachnące jabłkami będą chętnie przygotowywanym posiłkiem. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do dobrych racuchów niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 1 jajko,
    * 4 łyżki cukru,
    * 4 szklanki mąki,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1/3 drożdży piekarskich,
    * 1 duże jabłko,
    * cynamon,
    * sól,
    * olej (do smażenia).

  • Krok pierwszy

    Mleko przelać do rondelka i zacząć podgrzewać. Trzeba go na bieżąco pilnować, żeby się nie zagotowało. Ma być jedynie podgrzane, ciepłe. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przelać je do miski z wysokimi brzegami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do mleka pokruszyć drożdże i łyżką wymieszać oba składniki. Dodać cukier, odrobinę soli oraz jajko, cały czas mieszając. Na zakończenie można rozpocząć dosypywanie mąki, lecz nie całej od razu, a stopniowo, kolejną porcję dodając po wniknięciu poprzedniej do ciasta. Po wykorzystaniu mąki wsypać do ciasta cynamon. Połączyć z resztą składników.Miskę przykryć czystą ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe, zacienione miejsce.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przejść do dodawania jabłka. Owoc należy umyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach bezpośrednio do ciasta. Opadnie nieco, lecz nie trzeba się tym przejmować, szybko ponownie urośnie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wlać na patelnię olej. Rozgrzać go, po czym przy pomocy łyżki kłaść na tłuszczu ciasto. Powinno przybrać formę placów o różnych kształtach, w zależności od ilości ciasta. Smażyć na brązowy kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładać na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym.

    Posypać cukrem pudrem albo posmarować dżemem jabłkowym i zjadać. Smacznego!

Popularne tagi
  • tarta z łososiem i serem
  • patelnia
  • jabłka w cieście
  • potrawa bezmięsna
  • przepis na ciasto ziemniaczano-czosnkowe
  • cukier puder
  • placki owsiane z bananami
  • sos pomidorowy
  • składniki potrawy
  • ser feta
  • olej do smażenia
  • gotowanie słodkich ziemniaków
  • kozi ser
  • cukinia faszerowana ryżem
  • kuchnia grecka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising