Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczne podgrzybki marynowane?

Opiekun artykułu: agakuna
Wymagany czas: 1 godz.
Jak przygotować smaczne podgrzybki marynowane?

Jak przygotować smaczne podgrzybki marynowane?

Po zapełnieniu zamrażalnika grzybami, po ususzeniu dużej ilości powstaje pytanie – co dalej z pachnącymi zbiorami. Najlepiej zamarynować je i mieć na zapas, żeby podawać w czasie przyjęć rodzinnych, jak również żeby podjadać bez okazji. Jeżeli ma się do dyspozycji dużo podgrzybków, tym lepiej – właśnie one w marynacie smakują doskonale. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki przygotować?

    Jakie składniki przygotować?

    Podstawową czynnością przed rozpoczęciem działania w kuchni jest zebranie potrzebnych składników. Do marynowanych grzybków potrzebne są:

    * podgrzybki,

    * 8 szklanek wody,

    * 500 ml octu 10%,

    * 1 marchewka,

    * 2 cebule,

    * 4 liście laurowe,

    * 1 łyżeczka cukru,

    * 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach,

    * 4 łyżeczki gorczycy białej,

    * 4 liście laurowe.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Marchewkę obrać ze skórki, przemyć. Cebulę obrać z łupinki. Oba warzywa wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą. Dolać ocet oraz wrzucić gorczycę, ziarna pieprzu, liście laurowe i cukier. Postawić garnek na gazie i zacząć podgrzewać, aż do zagotowania się wody. Gotować przez 3 minuty od zagotowania, dodatkowo soląc.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Podgrzybki oczyścić i odciąć kapelusze od nóżek. Kapelusze – jeśli są małe – zostawić w całości, większe pokroić, a nóżki pozostawić na boku do suszenia. Kapelusiki podgrzybków wrzucić do garnka, zalać wodą i dosolić 1 łyżeczką soli. Zagotować całość, gotując przez 10 minut, a następnie odcedzić na sitku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki uzupełnić grzybkami, a następnie zalać zalewą z dodatkami – marchewką, cebulą, gorczycą. Przed wykorzystaniem naczyń należy je dokładnie sparzyć ciepłą wodą, a po włożeniu grzybów mocno zakręcić. Pasteryzować, układając słoiki na ścierce w dużym garnku – zalać wodą do 3/4 wysokości słoików – i podgrzewać 15 minut od momentu zagotowania się. Gotowe słoiczki z podgrzybkami ustawiać w spiżarni albo w piwnicy.

Popularne tagi
  • zalety miodu
  • smażenie
  • kuchnia
  • maliny
  • przyrządzanie przetworów
  • cayenne
  • sos sojowy
  • jesień
  • przepis na ogórki małosolne
  • przygotowanie zalewy
  • wino różowe
  • marynowana czerwona cebula
  • buraki składniki spożywcze
  • jabłko
  • choroba
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising