Jak zrobić owocowy deser z bitą śmietaną?

Jak zrobić owocowy deser z bitą śmietaną?
Nic tak nie orzeźwia w letni dzień, jak smak owoców. Jeśli doda się do nich bitą śmietanę oraz kilka innych gratisów spożywczych, uzyska się wspaniały deser na każdą okazję. Kolorowy, rozpływający się w ustach, idealny, żeby dopełnić słoneczny dzień. Oto propozycja, jak go przygotować.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Początkiem działań mających na celu powstanie deseru owocowego jest zebranie odpowiednich składników, pomiędzy którymi muszą znaleźć się: - * 800 g truskawek, - * 350 g jagód, - * 300 g malin, - * 500 g kremu waniliowego, - * 450 g jogurtu malinowego, - * 600 ml bitej śmietany, - * ciastka-roladki (łatwo dostępne w sklepach). 
- Pierwszy krok  - Waniliowy krem przygotować według przepisu na opakowaniu – zazwyczaj przygotowuje się go z mlekiem, mieszając i podgrzewając, aż zacznie gęstnieć. Gotowy krem schłodzić w lodówce przez 10 – 15 minut. Trzeba pamiętać, że potrzeba go aż 500 g, więc mogą być potrzebne dwa opakowania, w zależności od ich pojemności.W czasie gdy krem będzie się chłodził, umyć owoce. Z truskawek oderwać szypułki i przekroić je na kawałki. 
- Drogi krok  - Roladki – często z nadzieniem owocowym – pokroić na mniejsze kawałki i zakryć nimi spód pucharków lub jednego większego, w którym deser będzie podawany. Na kawałki biszkoptowego ciasta położyć truskawki, jagody, maliny – dokładnie w takiej kolejności. 
- Trzeci krok  - Dopiero na pierwszą warstwę roladek i owoców położyć chłodny krem waniliowy, w takiej ilości, żeby pokryć owoce. Na krem nałożyć jogurt malinowy, który doda słodyczy. Takie warstwowe układanie należy kontynuować aż do momentu zapełnienia 3/4 naczynia z deserem. Na sam koniec zakryć ostatnią warstwę bitą śmietaną, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Gotowy deser włożyć do lodówki, żeby schłodzić go jeszcze przez chwilę, a przed podaniem udekorować owocami oraz posiekanymi drobno orzechami. 


















