Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić doskonałe babeczki truskawkowe?

Opiekun artykułu: bankier
Wymagany czas: 30 min.
Jak zrobić doskonałe babeczki truskawkowe?

Jak zrobić doskonałe babeczki truskawkowe?

Aromat truskawek zawsze kojarzy się z latem i nie ma nic lepszego niż świeże, soczyste owoce, których można zjeść naprawdę dużo. Prawie nic. Babeczki z truskawkami mogą trafić w gusta każdego, kto jest wielbicielem truskawek. Smakują wyśmienicie na drugie śniadanie, na podwieczorek, na urodziny. Wystarczy tylko kierować się podanym w poniższym artykule przepisem, a potem delektować smakiem smakołyku.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Zamiast wrzucać truskawki do ciasta, można uzupełnić papilotki masą, a następnie na wierzch każdej babeczki położyć kilka kawałków owoców.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do łatwego przygotowania pysznych babeczek z owocami potrzebne są dobre składniki spożywcze, a wśród nich:

    * 1 szklanka mąki,

    * 1/2 szklanki mleka,

    * 1/2 szklanki oleju,

    * 1/3 szklanki płatków owsianych,

    * 1/3 szklanki brązowego cukru,

    * 1 jajko,

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    * 1 limonka,

    * truskawki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie suche składniki przełożyć do jednej miski. Limonkę dokładnie sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wrzucić ją do składników w misce, dodając również mleko, olej, jajko.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zacząć mieszać składniki mikserem, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Po uzyskaniu takiej odstawić miskę na bok i sięgnąć po truskawki. Umyć je i usunąć szypułki, po czym wszystkie pokroić na mniejsze kawałki. Żeby truskawki nie opadły na samo dno papilotek, dobrze jest oprószyć je mąką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Truskawki wrzucić do ciasta i wymieszać całość łyżką. Na blasze do pieczenia rozłożyć papilotki – papierowe albo silikonowe. Uzupełnić każdą ciastem do połowy papilotki. Po zapełnieniu wszystkich wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut, aż babeczki będą dobrze zarumienione i ścięte w środku. Po upieczeniu ostudzić, a następnie podawać, uprzednio posypując cukrem pudrem. Smacznego!

Popularne tagi
  • słodki podwieczorek
  • przepis na ciasto z borówkami
  • aromat
  • ciasto wiśniowe
  • krem
  • kremówka
  • earl gray
  • tort
  • czerwony biszkopt
  • ananas w puszce
  • przepis japoński
  • aromat do ciast
  • batoniki
  • przepis na ciasto czekoladowe
  • masa serowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising