Zakumaj.pl

Jak zrobić oryginalne ciasto kalafiorowe na pizzę?

Wymagany czas: 35 min.
Jak zrobić oryginalne ciasto kalafiorowe na pizzę?

Przywykło się uważać, ze ciasto na pizzę można uzyskać jedynie z mąki pszennej. Otóż niekoniecznie. Dla każdego, kto z różnych powodów nie jada lub nie chce jadać mąki, proponujemy coś innego, mianowicie ciasto z kalafiora. Nadaje się doskonale jako spód do pizzy, na którym można położyć dodatki, nie odczuwając przy tym żadnej różnicy w porównaniu ze zwykłym ciastem. Przekonaj się sam.

  • Podstawowe składniki spożywcze

    Podstawowe składniki spożywcze

    Do wykonania smacznego i nietypowego ciasta kalafiorowego niezbędnych jest kilka składników spożywczych, świeżych oraz dobrej jakości. Są to:

    * 1 średni kalafior,

    * 1 jajko,

    * 1 łyżeczka bazylii,

    * 1 łyżeczka oregano,

    * 1/2 szklanki parmezanu,

    * pieprz,

    * sól.

    Przydadzą się również dodatki do pizzy, czyli:

    * mozzarella,

    * parmezan,

    * czerwona cebula,

    * rukola,

    * szynka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kalafior dokładnie opłukać pod zimną wodą. Podzielić na różyczki i wszystkie wrzucić do blendera. Zmiksować je dokładnie, aż do uzyskania sypkiego proszku. Po przygotowaniu proszku zająć się podgrzewaniem wody. Nalać do garnka 5 cm płynu i zagotować. Wrzucić rozdrobniony kalafior.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Od momentu ponownego zagotowania się wody gotować kalafiorowy proszek jeszcze przez 10 minut. Gdy czas minie, odcedzić na wyłożone gazą jałową sitko. Dociskać łyżką, żeby usunąć nadmiar wody, a następnie owinąć gazą i ścisnąć, żeby pozbyć się ewentualnej wilgoci. Pozostawić do przestudzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy kalafior będzie wystudzony, przełożyć go o miski. Wbić jajko, dodać ser, zioła oraz przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formując okrąg o grubości 1 cm. Na nim kłaść dowolne składniki. Można użyć wyżej wymienionych bądź dodać własne, ulubione, wcześniej smarując ciasto 1 łyżką ketchupu. Wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 5 – 8 minut. Podawać bardzo gorącą z dodatkowym sosem na wierzchu.