Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pizzę na cieście z cukinii?

Wymagany czas: 45 min.
Jak przyrządzić pizzę na cieście z cukinii?

Przekonanie, że ciasto na pizzę to tylko ciasto drożdżowe, warto zmienić, ponieważ jest wiele innych możliwości. Przydają się one szczególnie, kiedy jesteś na diecie, a ochota na pizzę nie maleje, lecz narasta. Wtedy chcesz czegoś dobrego, zdrowego, niskokalorycznego – ciasto na pizzę z cukinii jest tym, czego poszukujesz. Z dowolnymi dodatkami, zapieczone w piekarniku smakuje jak prawdziwa pizza z Neapolu.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie pizzy zaczyna się od zebrania odpowiednich składników spożywczych, które pomagają w uzyskaniu dobrego dania. Są to:

    * 4 szklanki startej cukinii,

    * 1/2 szklanki mozzarelli,

    * 1 jajko,

    * 1 łyżka oregano,

    * 3 łyżki parmezanu,

    * 5 łyżek mąki,

    * 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,

    * sól.

    Przydadzą się również dodatki do pizzy, przy czym w ich kwestii panuje duża dowolność. Można dać to, co się lubi: ser, szynkę, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, kukurydzę i nie zapomnieć o przecierze pomidorowym.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Patelnię grillową lub grilla w piekarniku rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką, uzyskując 4 szklanki tartego warzywa – można zrobić to ręcznie, na tarce albo używając robota kuchennego. Jeżeli kawałki cukinii są zbyt duże, mielić dalej – powinny być bardzo niewielkie, dla lepszej konsystencji ciasta.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotową, zmiksowaną cukinię przełożyć na pojemnika z pokrywką i na 5 minut włożyć do zamrażalnika. Po tym czasie przełożyć warzywo na ściereczkę lnianą lub sitko, po czym ustawić nad zlewem albo miską, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Cukinię bez nadmiaru soku, odciśniętą dodatkowo przez ścierkę, przełożyć do miski. Jajko – całe – ubić w osobnej misce.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do startej cukinii dodać ubite jajko, mąkę, tarty parmezan, mozzarellę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, wyrabiając zielone ciasto. Po wyrobieniu uformować z niego 2 kule, po czym rozwałkować je na płaskie placki. Przełożyć je na blachę skropioną oliwą z oliwek i piec przez 10 – 12 minut. Wyjąć, posmarować koncentratem pomidorowym i ułożyć dodatki, posypując wszystkie serem. Piec ponownie przez 5 – 8 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i od razu podawać, dla lepszego smaku polewając ketchupem.