Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pierogi z podgrzybkami?

Opiekun artykułu: rokisanka
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Jak zrobić pierogi z podgrzybkami?

Jak zrobić pierogi z podgrzybkami?

Zanim przejdę do przedstawienia przepisu, wyjaśnię, dlaczego poważnie należy traktować jedzenie grzybów. Po pierwsze, mają mało kalorii, a dużo cennego błonnika. Ponadto zawierają w sobie łatwo przyswajalne białko. Grzyby są źródłem witamin A, B, D, E i K. W kwestii minerałów zawierają: żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, mangan, jod , fluor i miedź. Szkoda więc nie wykorzystać ich pozytywnego wpływu na nasz organizm i w okresie jesiennym zaniechać grzybobrania. Pierogi można wykonać na bazie podgrzybków, których wszystkie gatunki są jadalne.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Składniki na ciasto:

40 dag mąki

2 żółtka

2 łyżki stopionego masła

0,5 szklanki letniej wody

sól

Składniki na farsz:

60 dag świeżych podgrzybków

2 – 3 suszone grzyby

cebula

łyżka masła

1 jajko

natka pietruszki

sól, pieprz i tymianek

Składniki na ciasto: 40 dag mąki 2 żółtka 2 łyżki stopionego masła 0,5 szklanki letniej wody sól Składniki na farsz: 60 dag świeżych podgrzybków 2 – 3 suszone grzyby cebula łyżka masła 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz i tymianek
Warto zapamiętać:

Pierogi gotuj partiami w szerokim garnku. Nie mogą być ściśnięte, muszą pokrywać jedynie wierzch wody. Podczas zagniatania pierogów wodę wlewaj delikatnie, lekko mieszając.

  • Ciasto na pierogi

    Z podanych składników zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.

  • Przygotowanie farszu

    Przygotowanie farszu

    Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Namoczone grzyby i świeże podgrzybki pokrój drobno. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj grzyby. Przesmażaj przez kilka minut. Podlej smażone produkty wodą z moczenia grzybów i duś przez około 20 minut. Następnie odparuj i ostudź. Dodaj jajko i posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw farsz solą, pieprzem i tymiankiem.

  • Lepienie i gotowanie pierogów

    Lepienie i gotowanie pierogów

    Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój na prostokąty lub kółka, używając do tego szklanki. Na każdy prostokąt połóż niewielką ilość farszu i zlep brzegi, formując pieróg. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu na wierzch. Po wyjęciu pierogów na talerze polej je stopionym masłem.

Popularne tagi
  • sposób na tartę ze szparagami
  • sok cytrynowy
  • folia aluminiowa
  • sos pomidorowy
  • patyczki do szaszłyków
  • grillowane pieczarki z serem
  • gołąbki bez mięsa
  • deser z jabłek
  • kuchnia meksykańska
  • przystawka na ciepło
  • pomysły na faszerowaną paprykę
  • orzechy włoskie
  • przepis na nadziewanego bakłażana
  • ameryka południowa
  • oliwa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising