Grillowana kanapka – niecodzienny przysmak

Grillowana kanapka – niecodzienny przysmak
Grill pozwala na przygotowanie bardziej pomysłowych przysmaków niż tylko kiełbasa z rusztu. Dobry przepis może trafić na stałe do jadłospisu i być wykorzystywany wielokrotnie, zarówno na co dzień, jak i w czasie domowych imprez. Jednym z takich przepisów jest sposób na pyszną i pachnącą grillowaną kanapkę z warzywami.
- Niezbędne składniki  - Do wykonania dobrej kanapki potrzebne są określone składniki. Wśród nich najważniejsze są: 
 * 150 g sera koziego,
 * 8 kromek chleba,
 * 4 duże pieczarki,
 * 2 papryki czerwone,
 * 1 bakłażan,
 * oliwa z oliwek,
 * ocet balsamiczny,
 * papryka mielona,
 * pieprz,
 * sól.
 Zamiast koziego sera, który nie we wszystkich budzi zachwyt, można wykorzystać również żółty ser, który tak samo dobrze podkreśli smak kanapki.
- Pierwszy etap- Rozpalić grill. Wszystkie warzywa umyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Bakłażana pokroić (nie trzeba obierać ze skórki) na cienkie paski. Po ich przygotowaniu odsunąć je na chwilę na bok. Do średniej wielkości miski wlać zimną wodę, osolić 1 łyżeczką soli, po czym wrzucić do roztworu plasterki bakłażana, pozostawiając je tak na 10 minut. 
- Drugi etap  - Papryki przekroić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na paski albo na kwadraty. Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki i pokroić kapelusze na plasterki.Bakłażana wyjąć z wody, po czym wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną oraz octem. Przełożyć je na tacki aluminiowe do pieczenia na grillu i położyć całość na ruszcie. Przysmażać 10 minut, aż wszystkie będą delikatnie przyrumienione, lecz nie spalone. 
- Trzeci etap  - Razem z warzywami można przysmażyć na ruszcie również chleb. W takiej sytuacji warto posmarować go odrobiną oliwy z oliwek i piec z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełożyć na talerze i posmarować serem kozim albo położyć na kromkach żółty ser. Po usmażeniu się warzyw nakładać na połowę kromek aromatyczne plasterki, po czym przykryć drugą połówką chleba, również posmarowaną serem. Przycisnąć mocniej i podawać. Można posmarować z wierzchu ketchupem albo majonezem. 

















