Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszną zapiekankę z ryżem?

5.0 (razem głosów: 1)
Wymagany czas: 40 min.
Jak zrobić pyszną zapiekankę z ryżem?

Zapiekanka to nie tylko makaron lub ziemniaki zapiekane w odpowiednim sosie. Ryż również nadaje się do wykonania takiej potrawy, często pozytywnie wpływając na kaloryczność zapiekanki. Dobór dodatków jest bardzo duży, ale jeśli nie masz pomysłu, co pasowałoby najlepiej do zapiekanego ryżu, żeby obiad zadowolił całą rodzinę, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Zrobienie prostej i smacznej zapiekanki z ryżem w roli głównej wymaga zebrania świeżych produktów spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 2 piersi z kurczaka,

    * 2 cebule,

    * 1 papryka,

    * 1 szklanka ryżu,

    * 20 dag żółtego sera,

    * 1 ogórek konserwowy,

    * 1/2 opakowania przyprawy gyros,

    * oliwa z oliwek,

    * pieprz,

    * sól,

    * ketchup.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Powinien być puszysty i pękaty, dzięki czemu zapiekanka będzie miała lepszy smak. Gotowy ryż od razu po ugotowaniu przełożyć do naczynia żaroodpornego o dowolnym kształcie. Polać ketchupem, rozsmarowując go na ryżu cienką warstwą. Cebulę obrać z łupinki, posiekać. Paprykę oczyścić oraz pokroić na małe kawałeczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Piersi z kurczaka dokładnie umyć. Usunąć wszystkie zbędne błonki i twarde elementy, po czym pokroić mięso w kosteczkę. Natrzeć je lekko solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i podsmażyć mięso, posypując przyprawą do gyrosa. Dodać cebulę oraz paprykę. W czasie gdy mięso z warzywami będą na patelni, zetrzeć na tarce ser żółty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z kupki startego sera zabrać 1/3 i posypać nią ryż. Następnie ułożyć na wierzchu kawałki kurczaka oraz posypać całość resztą sera. Tak przygotowane naczynie żaroodporne wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Zapiekać przez 30 minut, aż ser dokładnie się rozpuści, tworząc na mięsie i ryżu żółte przykrycie. Podawać zapiekankę od razu po przygotowaniu. Można dodatkowo polać ketchupem, jak sosem, jeszcze bardziej podkreślając smak dania. Smacznego.