Jak przyrządzić pyszne buraki marynowane?

Jak przyrządzić pyszne buraki marynowane?
Z zalet buraków wszyscy zdają sobie sprawę. Sałatki z buraków i z burakami, surówki, zupa buraczana dostarczają mnóstwa składników mineralnych, zwłaszcza żelaza. Niestety, nie przez cały rok buraki są tak samo ładne i wartościowe. Im zimniej, tym częściej sprzedawane w sklepach buraki są mało zachęcające. Żeby zachować najlepsze egzemplarze, można zamarynować je we wrześniu i spożywać zimą. Samo zdrowie!
- Potrzebne produkty spożywcze  - Żeby przygotować pyszne buraczki marynowane, nadające się do sałatek i do śledzi, potrzebne będą następujące produkty: - * 1 kg buraków, - * 1/2 szklanki octu 10%, - * 1/3 szklanki cukru, - * 2 szklanki wody, - * 2 łyżeczki soli, - * gorczyca. - Należy pamiętać także o słoikach, w których będą przechowywane gotowe buraki. Z podanego przepisu można uzyskać 5 słoików. 
- Krok pierwszy  - Wybrać średniej wielkości buraki i umyć je dokładnie pod bieżącą wodą, ale nie obierać ze skórki. Wszystkie włożyć do wysokiego garnka i zalać wodą tak, aby wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią. Postawić na piecu, a następnie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić oraz ostudzić. 
- Krok drugi  - Gdy warzywa wystygną, przejść do obierania ich cienko ze skórki, żeby nie tracić dużej ilości miąższu. Końcówki buraków odciąć i wyrzucić. Ze względu na możliwość zabrudzenia się intensywnie przez sok z buraków, warto obierać warzywa w rękawiczkach. Następnie pokroić wszystkie buraczki na plasterki o grubości 7 – 10 mm. 
- Krok trzeci  - Słoiki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Do każdego wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy oraz uzupełnić plasterkami buraków, po czym odstawić na bok i przygotować marynatę. Aby ją uzyskać, należy wlać wodę do garnka, uzupełnić octem, cukrem, solą, wymieszać i rozpocząć podgrzewanie. Po 10 minutach zalewa jest gotowa do użycia. Należy zalać wszystkie buraki w słoikach i dobrze zakręcić każdy z nich.Wszystkie słoiki pasteryzować, wkładając je do garnka wypełnionego w 3/4 wodą. Gotować 10 minut, a następnie przestudzić. Gotowe buraki marynowane przechowywać w spiżarni lub chłodnej szafce. 


















