Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczne pikle

Opiekun artykułu: doris
Jak zrobić smaczne pikle

Jak zrobić smaczne pikle

Sezon ogórkowy zbliża się wielkimi krokami, a ty masz już dosyć ogórków małosolnych, kiszonych i konserwowych? Świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, a także grillowanych potraw, są pikle. Pikle to nazwa używana w odniesieniu do mieszanki warzyw (np. ogórków, dyni, marchewki) marynowanych w odpowiednio przyprawionej zalewie octowej. Przyjęło się piklami określać również przekąskę przygotowaną z samych ogórków. Zaskocz swoją rodzinę i w tym roku przyrządź coś innego. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na pyszne pikle.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kilogram ogórków

nasiona kopru

sproszkowana czerwona papryka

1 główka czosnku

ocet

woda

sól

  • Przygotowanie słoików i ogórków

    Przygotowanie słoików i ogórków

    Robienie pikli musisz rozpocząć od przygotowania odpowiednich słoików. Możesz je oczywiście kupić, ale najlepiej gromadź słoiki po dżemach i powidłach, przydają się one wiosną i latem. Do pikli sprawdzą się słoiki niezbyt wysokie. Nieważne, czy zdecydowałaś się na kupne naczynia, czy miałaś je już wcześniej przygotowane, wyparz dokładnie je same i ich pokrywki. W ten sposób zabijesz bakterie i pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów. Ogórki umyj dokładnie i obierz. Pamiętaj, żeby zawsze zaczynać obieranie od jaśniejszego czubka. Ten ciemniejszy jest gorzki, jeśli zaczęłabyś od niego, przeniosłabyś gorycz na cały ogórek. Możesz pominąć obieranie, ale wtedy koniecznie odkrój ten ciemnozielony czubek. Następie przekrój ogórki wzdłuż na ćwiartki, a jeśli ogórek jest grubszy, to na jeszcze mniejsze części.

  • Zapełnianie słoików

    Zapełnianie słoików

    Podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych, zanim włożysz ogórki do słoików, uzupełnij je dodatkami nadającymi smak przekąsce. Do każdego słoiczka wsyp pełną łyżkę nasion kopru, większą szczyptę czerwonej papryki i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Następnie bardzo ciasno ułóż obok siebie ogórki. Wszystkie stawiaj pionowo.

  • Zalewa

    Zalewa

    Kiedy wszystkie słoiki będą już zapełnione, zabierz się do przygotowania zalewy. Zmieszaj ze sobą ocet, wodę i sól (jedna szklanka octu na jedną szklankę wody i półtorej łyżki soli). Tę mieszkankę doprowadź do wrzenia, a następnie jeszcze gorącą przelej do słoików. Zalewa powinna wystawać nieco ponad ogórki. Słoiki bardzo szczelnie zakręć. Następnie musisz zadbać o dobre zakonserwowanie twoich pikli. W tym celu umieść słoiki w garnku z wodą. Doprowadź do jej wrzenia i gotuj słoiczki przez pięć minut, a potem wyjmij je i odczekaj kilka godzin, nim schowasz je do spiżarni. Słoiki powinny ostygnąć. Smacznego!

Popularne tagi
  • podważanie słoika
  • pesto migdałowe
  • jadłospis
  • żurawina
  • układ oddechowy
  • pieprz
  • pestki dyni
  • przyrządzanie dżemu
  • papryczka chili
  • jabłko
  • wędlina
  • zimowe przetwory
  • vegeta
  • dżem z dzikiej róży i jabłek
  • kanapka z dżemem dyniowym
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising