Jak zrobić pyszne gołąbki z ziemniaków?

Jak zrobić pyszne gołąbki z ziemniaków?
Nie jest koniecznością przygotowywanie gołąbków tylko z mięsem. Jest wiele innych składników, które można wykorzystać do zrobienia nadzienia. Z pewnością osoby nie przepadające za mięsem albo zadeklarowani wegetarianie będą woleli coś innego, mianowicie gołąbki z ziemniakami. Bardzo dobre, bardzo sycące i do zrobienia przez każdego, kto chce poświęcić gotowaniu trochę czasu.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Żeby przygotować pyszne gołąbki, potrzebny będzie pełen zestaw dobrych, świeżych składników, czyli: - * 1 kapusta włoska, - * 10 ziemniaków, - * 2 cebule, - * śmietana, - * tłuszcz, - * pieprz, - * sól, - * vegeta. 
- Krok pierwszy  - Kapustę umyć, podzielić na pojedyncze listki i ułożyć je w garnku. Środek kapusty pozostawić do dalszego wykorzystania. Liście zalać wodą, posolić i postawić garnek na piecu. Gotować 5 – 6 minut, aż będą miękkie. Cebulę obrać z łupinki, posiekać. Wrzucić na posmarowaną tłuszczem patelnię i przyrumienić.Po ugotowaniu liści odsączyć je, a następnie wyciąć twarde części, uważając, żeby nie podziurawić samych liści. 
- Krok drugi  - Obrać 6 ziemniaków. Zetrzeć je na tarce i odsączyć z soku. Przełożyć do miski. Pozostałe ziemniaki ugotować, aż będą miękkie. Środek pozostały z kapusty poszatkować drobno ostrym nożem lub tarką o średnich oczkach..W jednej misce połączyć ze sobą ziemniaki, kapustę poszatkowaną, przyprawy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać wszystko, tworząc gładką masę. Tak przygotowany farsz nakładać na ugotowane liście i zawijać. 
- Krok trzeci  - Garnek nasmarować oliwą słonecznikową lub oliwą z oliwek. Wkładać do niej gotowe gołąbki, jeden po drugim, a następnie przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Po tym czasie danie zdjąć z ognia i od razu podawać. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym oraz lekką surówką. Smacznego! 


















