Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszny sos arabski?

Opiekun artykułu: adrianm
Wymagany czas: 35 min.
Jak przyrządzić pyszny sos arabski?

Jak przyrządzić pyszny sos arabski?

Przez długi czas to kuchnia chińska, japońska, tajska były przedmiotem szczególnych zainteresowań smakoszy. Jednak coraz częściej wielbiciele dobrej kuchni zwracają uwagę na kuchnię krajów arabskich, dotąd docenianą przez nielicznych. Daje ona możliwość spróbowania wielu niezwykłych potraw, jednak jeżeli chcesz zacząć powoli, bez przesadnych szaleństw, wybierz sos muhammara, który pokaże Ci, czym jest kuchnia Bliskiego Wschodu.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Do zrobienia sosu arabskiego o intensywnym zapachu oraz smaku potrzebnych jest kilka podstawowych składników, czyli:

    * 3 papryki czerwone,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 3/4 szklanki orzechów włoskich,

    * 1/2 szklanki bułki tartej,

    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek,

    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

    * 2 łyżki melasy z granatu,

    * 1/2 łyżki kminku,

    * cukier,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Papryki czerwone umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie położyć wszystkie na blasze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni Celsjusza. Nie ma ściśle określonego czasu pieczenia, papryki należy kontrolować oraz obracać od czasu do czasu, aż zaczną zmieniać kolor na ciemny, przechodzący niemal w czerń. Gdy do tego dojdzie, przełożyć paprykę do miski i zakryć ją folią, pozostawiając tak na 5 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy papryki odstoją już określony czas, obrać je ze skórki. Dzięki wcześniejszemu podpieczeniu powinna odejść bez problemu. Pokroić na kawałki, po czym odsunąć na bok.Orzechy wrzucić do blendera i zmiksować na proszek przypominający mąkę. Dopiero po uzyskaniu orzechowej mączki dorzucić paprykę, melasę, czosnek obrany z łupinki, koncentrat pomidorowy, kminek. Zmiksować wszystko na papkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pierwsze miksowanie to jeszcze nie koniec. Po uzyskaniu pachnącej papki dodać jeszcze bułkę tartą, sól, cukier, oliwę z oliwek i ponownie zmiksować na niskich obrotach. Przelać sos z blendera do miski i jeszcze raz zamieszać, tym razem miską. Tak przygotowany sos nadaje się już do jedzenia, zwłaszcza do przekąsek typu krakersy, słone paluchy lub pokrojone warzywa. Przed podaniem można posypać orzechami.

Popularne tagi
  • witamina a
  • chrzan z pomarańczą
  • ząbki czosnku
  • sos z żurawiny
  • przepis na dip meksykański
  • jadłospis
  • majonez
  • melasa z granatu
  • mielone chili
  • olej czosnkowy
  • ser pleśniowy
  • zdrowy dip
  • karczochy
  • sos waniliowy
  • pasta pomidorowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising