Zakumaj.pl

Prosty sposób przygotowania sosu włoskiego

Wymagany czas: 10 min.
Prosty sposób przygotowania sosu włoskiego

Prawdziwy włoski sos jest tym, czego każdy przynajmniej raz w życiu powinien spróbować. Dopiero wtedy można całkowicie poznać smak kuchni włoskiej. Jednak nie musisz się obawiać, nie trzeba jechać do Włoch, aby skosztować takiego przysmaku – poniższy przepis pozwoli Ci wykonać sos we własnej kuchni.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do zrobienia aromatycznego i jedynego w swoim rodzaju sosu włoskiego potrzebne będą następujące świeże składniki spożywcze:

    * 1 i 1/3 szklanki oliwy,

    * 1/4 szklanki octu winnego,

    * 2 łyżki wody,

    * 1 łyżka soli,

    * 1 łyżka suszonego oregano,

    * 1/2 łyżki soli czosnkowej,

    * 1/2 łyżki cebuli suszonej,

    * 1/2 łyżeczki pietruszki suszonej,

    * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,

    * 1/2 łyżeczki bazylii suszonej,

    * 1/4 łyżeczki tymianku suszonego,

    * 1 łyżeczka płatków chili,

    * 1 łyżeczka cayenne.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Aby sos odpowiednio smakował oraz pachniał, konieczne jest wybranie ziół z firm dobrej jakości oraz używanie składników tuż po otworzeniu opakowania z suszkami. Otwarte już opakowania albo nieszczelne pojemniki sprawiają, że zioła nie mają ani intensywnego aromatu, ani smaku, co mogłoby spowodować, że sos będzie mdły.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do szerokiej miski wlać wszystkie płynne składniki, a następnie sól. Mieszać trzepaczką aż do połączenia się soli z płynami. Można mieszać również łyżką, jednak trzepaczka da lepsze efekty w czasie powstawania całego sosu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dodać do płynów pozostałe zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszając wszystko. Elementy, które mogą rozpuścić się w płynie, powinny w niego wniknąć. Tak przygotowany sos należy przykryć folią aluminiową, a następnie na 60 minut wstawić do lodówki. W tym czasie sos zdoła się przegryźć i nabrać prawidłowego smaku, który będzie idealnie komponował się zarówno w sałatkach, jak i daniach mięsnych, jako składnik dobrych marynat.