Jak zrobić słodkie pekany w cukrze?

Jak zrobić słodkie pekany w cukrze?
Orzechy to dobra i zdrowa przekąska dla każdego. Jednak ich naturalny smak może czasami wydawać się zbyt mdły. Urozmaiceniem może być przygotowanie ich w cukrze z dodatkiem cynamonu, co sprawi, że pekany staną się słodkim deserem, którego będzie się chciało wciąż więcej i więcej.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Przyrządzenie pekanów w słodkiej panierce wymaga zebrania zawczasu wszystkich niezbędnych produktów, w tym: - * 1/2 kg pekanów, - * 1 szklanka cukru, - * 1 białko, - * 1 łyżka wody, - * 3/4 łyżeczki soli, - * 1/2 łyżeczki cynamonu. 
- Krok pierwszy  - Z piekarnika wyjąć blachę do pieczenia. Sam piekarnik nastawić na temperaturę 120 stopni Celsjusza. Blachę dokładnie wysmarować tłuszczem: margaryną, olejem słonecznikowym, oliwą z oliwek. 
- Krok drugi  - Sięgnąć po miskę i wbić do niej białko, wlać wodę i zamieszać albo widelcem, albo trzepaczką. Do drugiej miski wsypać cukier, cynamon, sól i również wymieszać.Do miski z białkiem wrzucić pekany i zacząć mieszać łyżką, żeby orzechy w całości zostały obtoczone przez miksturę. Tak przygotowane pekany wrzucić do drugiej miski, otaczając je cukrem z dodatkami. 
- Krok trzeci  - Orzechy równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i wsunąć ją do piekarnika. Piec przez 1 godzinę, mieszając co 15 minut, aby równomiernie się przypiekły. Po upieczeniu wystudzić dokładnie, a następnie podawać. Ostudzenie pekanów jest ważne, ponieważ dopiero wtedy uzyskają one swoją charakterystyczną chrupkość.Przekąska jest idealną alternatywą dla słodyczy, które poza cukrem zawierają w sobie wiele zbędnych składników. Jedząc pekany na podwieczorek oraz na drugie śniadanie, pielęgnuje się swoje zdrowie, dostarczając ciału cennych składników odżywczych. 

















