Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszne chipsy marchewkowe?

Opiekun artykułu: sniegos
Jak przygotować pyszne chipsy marchewkowe?

Jak przygotować pyszne chipsy marchewkowe?

Chipsy kojarzą się głównie z przekąską pełną kalorii, tłuszczu i soli, jednak nie jest to reguła. Jeśli wykona się chipsy w odpowiedni sposób oraz z warzyw innych niż ziemniaki, można uzyskać wspaniałą przekąskę, która zasmakuje tak samo dorosłym, jak i dzieciom. Oto sprawdzony i prosty przepis na ich wykonanie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie pysznych chipsów jest proste, jednak potrzebne są do tego odpowiednie składniki, w tym:
    * 1 kg marchewki,
    * oliwa z oliwek,
    * papryka mielona ostra,
    * pieprz,
    * sól,
    * czosnek mielony (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Marchewki umyć, obrać ze skórki najcieniej, jak się da. Następnie można postąpić z marchewką na kilka sposobów. Można zetrzeć marchewkę na tarce o dużych oczkach, najlepiej takiej, jak do przygotowywania ogórków do mizerii. Drugi sposób to pokrojenie marchewek w plasterki, nie grubsze niż 0,5 cm, a trzeci sposób to pokrojenie warzyw w cienkie paski, które będą wygodne do moczenia w sosie. Wybór krojenia jest uzależniony od własnych upodobań.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pokrojoną w dowolny sposób marchewkę przełożyć do miski. Dodać 1 – 2 łyżki oleju i przyprawy. Można dodać wszystkie znajdujące się na liście lub tylko sól i pieprz albo zmienić je na 1 łyżkę przyprawy typu „warzywko”. Wymieszać całość rękami, tak żeby wszystkie kawałki były obtoczone w przyprawach.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Piekarnik rozgrzać do 190 – 200 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wysypać na nią całą marchewkę. Rozłożyć równomiernie na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec z jednej strony, aż marchewka się zarumieni, przewrócić na drugą i znów przypiekać.Gotowe chipsy ostudzić, a następnie podawać. Marchewkowy przysmak dobrze smakuje z ketchupem, musztardą oraz sosem jogurtowym.

Popularne tagi
  • sałatka z selerem i jajkiem
  • ser żółty
  • kuchnia włoska
  • batoniki z bakaliami
  • roladki z czosnkiem
  • tuńczyk w zalewie
  • pasta rybna
  • przystawka z jajka
  • panierowane pieczarki
  • sposób przygotowania sera
  • wafle ryżowe
  • szwedzki stół
  • mąka kukurydziana
  • jajka z farszem
  • przystawki na wielkanoc
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising