Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na domowe krakersy

Opiekun artykułu: eltolako
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na domowe krakersy

Przepis na domowe krakersy

Słone przekąski są jednymi z najchętniej kupowanych produktów żywnościowych. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i oczywiście dzieci, które kochają chrupać paluszki czy chipsy podczas oglądania bajek. Rzecz jasna, lubią to także ich rodzice, którzy często nie wyobrażają sobie seansu filmowego bez miski wypełnionej popcornem. Niestety, te kupne słone przekąski nie należą do najzdrowszych. Oprócz utwardzonych tłuszczy roślinnych, można znaleźć tam również syrop glukozowo-fruktozowy, cukier oraz spulchniacze. Tych pierwszych dwóch dodatków w słonej przekąsce pewnie nikt by się nie spodziewał, jednak wystarczy tylko spojrzeć na opakowanie i skład, by przekonać się, że to prawda. Dlatego też jeśli bardzo lubisz tego typu produkty i nie możesz się bez nich obejść na co dzień, to warto jednak przygotować je samodzielnie w zaciszu domowym. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne krakersy.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

2 szklanki mąki pszennej (może być z domieszką pełnoziarnistej)

1/3 szklanki oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju

¾ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 ml wody

Dodatkowo:

sól gruboziarnista do posypania

czarnuszka do posypania

100 gram żółtego sera startego

1 łyżeczka oregano

2 szklanki mąki pszennej (może być z domieszką pełnoziarnistej) 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju ¾ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml wody Dodatkowo: sól gruboziarnista do posypania czarnuszka do posypania 100 gram żółtego sera startego 1 łyżeczka oregano