Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na domowe krakersy

Opiekun artykułu: eltolako
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na domowe krakersy

Przepis na domowe krakersy

Słone przekąski są jednymi z najchętniej kupowanych produktów żywnościowych. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i oczywiście dzieci, które kochają chrupać paluszki czy chipsy podczas oglądania bajek. Rzecz jasna, lubią to także ich rodzice, którzy często nie wyobrażają sobie seansu filmowego bez miski wypełnionej popcornem. Niestety, te kupne słone przekąski nie należą do najzdrowszych. Oprócz utwardzonych tłuszczy roślinnych, można znaleźć tam również syrop glukozowo-fruktozowy, cukier oraz spulchniacze. Tych pierwszych dwóch dodatków w słonej przekąsce pewnie nikt by się nie spodziewał, jednak wystarczy tylko spojrzeć na opakowanie i skład, by przekonać się, że to prawda. Dlatego też jeśli bardzo lubisz tego typu produkty i nie możesz się bez nich obejść na co dzień, to warto jednak przygotować je samodzielnie w zaciszu domowym. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne krakersy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 szklanki mąki pszennej (może być z domieszką pełnoziarnistej)

1/3 szklanki oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju

¾ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 ml wody

Dodatkowo:

sól gruboziarnista do posypania

czarnuszka do posypania

100 gram żółtego sera startego

1 łyżeczka oregano

2 szklanki mąki pszennej (może być z domieszką pełnoziarnistej) 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju ¾ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml wody Dodatkowo: sól gruboziarnista do posypania czarnuszka do posypania 100 gram żółtego sera startego 1 łyżeczka oregano
  • Zagniatanie ciasta

    W pierwszej kolejności będziemy zagniatać ciasto. Najpierw więc wsyp do dużej miski przesianą mąkę (możesz to zrobić za pomocą sitka z drobnymi oczkami), proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszaj, a potem dodaj oliwę z oliwek (ewentualnie olej dobrej jakości) oraz wodę. Całość zagniataj przez chwilę, a potem połowę przełóż do drugiej miski. Pierwszą porcję ciasta zagnieć do końca, natomiast do drugiej dodaj oregano i starty żółty ser. Drugą, serową porcję ciasta wyrabiaj tak długo, aż będzie ona jak najbardziej jednolita i ser scali się z mąką.

  • Rozwałkowywanie

    Rozwałkowywanie

    Teraz czas na rozwałkowywanie ciasta. Możesz każdą porcję podzielić na dwie lub trzy części i te części, których akurat nie rozwałkowujesz, przykryć folią spożywczą. Ciasto możesz na stole czy stolnicy podsypywać mąką. Rozwałkuj je dość cienko, a potem wytnij z niego twój ulubiony kształt krakersów. Mogą mieć one nawet świąteczne kształty, jeśli zbliżają się święta. Na koniec, zarówno w przypadku pierwszej, jak i drugiej wersji, kiedy wytniesz ciasteczka, posyp je solą morską (w przypadku naturalnych możesz także użyć czarnuszki). Pamiętaj, by sól (czy czarnuszkę) lekko powciskać w krakersy.

  • Pieczenie

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.Krakersy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj je w małych odstępach. Następnie piecz około 10 – 12 minut, pamiętając przy tym, iż każda kolejna porcja może piec się chwilę krócej. Nie zapomnij więc pilnować krakersów, kiedy będą już w piekarniku.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Krakersy podawaj, kiedy już przestygną. Doskonale będą smakować solo, ale możesz również podać do nich jakiś dip. Smacznego!

Popularne tagi
  • tłuszcz
  • przepis na spanakopitę
  • papier do pieczenia
  • niskokaloryczna przekąska
  • surowe warzywa
  • dip tzatziki
  • rękaw cukierniczy
  • dip cebulowy
  • piekarnik
  • brytfanna
  • suszone owoce
  • przepis na popcorn karmelowy z chili
  • chipsy
  • sposób przygotowania kalafiora z czosnkiem
  • mąka krupczatka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising