Zakumaj.pl

Przepis na pełnoziarniste krakersy z rozmarynem

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na pełnoziarniste krakersy z rozmarynem

Każdy z nas lubi od czasu do czasu poleżeć przed telewizorem, polenić się i podjeść słoną przekąskę. Najczęściej sięgamy po kupne słone paluszki, chipsy albo precle. Można jednak pokusić się o zrobienie domowych pyszności, które z chęcią schrupie cała rodzina, a na dodatek będą zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Wypróbuj przepis na pełnoziarniste krakersy z dodatkiem aromatycznego rozmarynu.

  • Wyrabianie ciasta

    Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę, rozmaryn, proszek do pieczenia i sól zwykłą. Następnie zrób mały otwór, wlej do niego oliwę z oliwek i zacznij zagniatać ciasto. Powinno ono stać się elastyczne. Jeśli okaże się, że będzie za rzadkie, dosyp trochę mąki, jeśli za gęste, dolej odrobinę wody.

  • Wykrawanie

    Wykrawanie

    Powstałe ciasto możesz podzielić na dwie części, ponieważ będziesz piec je partiami. Drugą część owiń folią spożywczą i odstaw na chwilę do lodówki. ½ ciasta rozwałkuj na papierze pergaminowym, starając się uformować prostokąt lub kwadrat. Cały posmaruj delikatnie oliwą z oliwek (za pomocą silikonowego pędzla) i jeśli masz w domu, to posyp je solą morską. Z ciasta wykrój mniejsze prostokąty lub romby, tworząc kształt krakersów.

  • Pieczenie

    Do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika włóż blachę z krakersami (krakersy przełóż razem z papierem pergaminowym). Piecz około 10 – 12 minut. Podczas pieczenia pierwszej partii krakersów rozwałkuj i pokrój drugą partię.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Krakersy należy podawać zimne, można moczyć je w pikantnym lub łagodnym dipie. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

1 ¾ mąki pełnoziarnistej

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki wody

sól morska (opcjonalnie)

1 ¾ mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki wody sól morska (opcjonalnie)