Jak upiec smaczny chleb ze szpinakiem?

Jak upiec smaczny chleb ze szpinakiem?
Pieczenie chleba stało się bardzo modne i każdy przynajmniej raz spróbował wykonać go samodzielnie. Ze względu na zafascynowanie wypiekiem pieczywa można znaleźć wiele przepisów na chleb oraz bułki z dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi, czyli warzywami. Jednym z lepszych dodatków do wypieków jest szpinak, który pozwala stworzyć pyszne i sycące pieczywo. Oto sprawdzony przepis.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Wykonanie chleba wymaga przygotowania świeżych składników spożywczych, które pozwolą w prosty sposób wykorzystać przepis. Do najważniejszych produktów należą: 
 * 1/2 kg szpinaku świeżego,
 * 1 szklanka twarogu tłustego,
 * 1 szklanka sera żółtego,
 * 1 szklanka boczku wędzonego,
 * 1 cebula,
 * 1 jajko,
 * 1 bochenek chleba, okrągły,
 * 1 łyżka oliwy,
 * pieprz,
 * bazylia,
 * koperek,
 * sól.
 Jeśli sezon na szpinak jeszcze się nie zaczął, można wykorzystać szpinak mrożony.
- Krok pierwszy  - Z okrągłego bochenka chleba odkroić jego górną część, mniej więcej na 3/4 wysokości pieczywa. Następnie wyjąć z niego cały chlebowy miąższ, żeby bochen stał się pusty w środku. Ma pełnić rolę „naczynia” na masę szpinakową. 
- Krok drugi  - Szpinak przebrać, pozbywając się nieładnych lub nadgniłych listków. Przemyć pozostałe liście pod zimną wodą i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać go, a w tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić na nią szpinak i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Gdy z listków zacznie robić się papka, wrzucić do nich twaróg, starty żółty ser oraz pokrojony na kawałki boczek. Zamieszać. 
- Krok trzeci  - Do podgrzewających się składników wbić również jajko i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać intensywnie. Doprawić całość ziołami i przyprawami, dodając ich dowolną ilość.Gotowym, ciepłym farszem wypełnić wnętrze chleba. Przykryć odciętym wcześniej kawałkiem, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piec przez 2 godziny. Po upieczeniu lekko ostudzić, a następnie podawać. 


















