Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczny placek domowy?

Opiekun artykułu: looklike
Jak zrobić smaczny placek domowy?

Jak zrobić smaczny placek domowy?

Domowe wypieki są pyszne i wie o tym każdy. Każdy też ma swoje ulubione ciasto, które z chęcią jada. Zazwyczaj nie są to ciasta z kremami, kilkupiętrowe, oblane czekoladą albo innym kremem, lecz ciasta z owocami, szczególnie popularne latem, kiedy owoców jest w bród. Na tę okazję warto posiadać sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto zawsze wyjdzie takie, jak powinno. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Wykonanie domowego placka z owocami wymaga zgromadzenia świeżych składników, dzięki którym smak deseru będzie wyjątkowy. Potrzebnymi składnikami placka są:
    * 250 g masła (można zastąpić margaryną),
    * 3,5 szklanki mąki,
    * 2/3 szklanki mleka,
    * 1,5 szklanki cukru,
    * 2 szklanki śliwek (albo innych owoców),
    * 7 jajek,
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Gotowe ciasto można, choć nie jest to konieczne, urozmaicić lukrem, do którego przygotowania potrzebne są:
    * 3 łyżki wody,
    * 1,5 szklanki cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Do miski wbić jajka, dodać cukier i zacząć ucierać na puszystą masę. Najlepiej robić to do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W małym rondelku rozpuścić masło, uważając, żeby go nie przypalić. Ostudzić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Chłodne już masło dodać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników zacząć powoli dodawać mleko. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem w jednym naczyniu, po czym stopniowo, po 2 – 3 łyżki, dodawać do masy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wykorzystaniu całej mąki i uzyskaniu gładkiego, jasnożółtego ciasta przelać je na formę do pieczenia posmarowaną margaryną, i oprószoną bułką tartą. Rozlać masę równomiernie na całej blaszce.Wybrane owoce umyć. Jeśli są duże lub mają pestki, przeciąć je na połówki i pozbyć się takich dodatków. Ułożyć na wierzchu ciasta.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 40 minut. W tym czasie można przygotować lukier. Wystarczy zmieszać cukier puder z wodą i dokładnie wymieszać, a po upieczeniu i wystudzeniu ciasta rozlać lukier na owocach. Podawać z herbatą albo kawą. Smacznego.

Popularne tagi
  • babeczki cytrynowe
  • przepis
  • mascarpone
  • danie
  • babeczka czekoladowa
  • kuchnia
  • cukier
  • muffinki miętowe
  • produkty spożywcze
  • śniadanie
  • patelnia
  • pieczenie
  • cukier puder
  • mąka ziemniaczana
  • składniki ciasta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising