Zakumaj.pl

Jakie wartości ma czekolada?

Jakie wartości ma czekolada?

Czekolada – zdrowy produkt, który powinien znaleźć się w naszej diecie, czy też niebezpieczna dla naszej figury słodka przekąska? To zależy. Ważny jest przede wszystkim skład spożywanej czekolady, a także jej ilość. Natomiast jest faktem, że czekolada zawiera bardzo wiele cennych składników – minerały, flawonoidy, polifenole i zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren kakaowca. Jest źródłem energii i poprawia nastrój. Czekolada dobrej jakości zapewnia zdrowie, ale nałogowe pochłanianie kolejnych tabliczek produktu w kiepskim gatunku zdrowe nie jest. Jakie wartości ma czekolada, dowiesz się z tego artykułu.

  • Która czekolada jest zdrowa?

    Która czekolada jest zdrowa?

    Czekolada czekoladzie nierówna. Składnikiem decydującym o wartościach odżywczych czekolady jest oczywiście kakao. Im więcej czekolada zawiera miazgi kakaowej, tym jest zdrowsza. Dlatego należy jeść czekolady deserowe i gorzkie, w których zawartość kakao jest największa. Czekolady mleczne zawierają dużo mleka w proszku, zaś czekolady białe są pozbawione miazgi kakaowej, zawierają jedynie masło kakaowe. Czekolada gorzka o dużej zawartości kakao (nawet 90%) to samo zdrowie, choć do charakterystycznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Natomiast czekolady mleczne, białe i nadziewane, choć nieraz bardzo smaczne, zawierają dużo cukru oraz różne dodatki smakowe, często sztuczne, nie są zatem tak godne polecenia.

  • Źródło energii

    Źródło energii

    Czekolada jest doskonałym źródłem energii, dlatego zawsze warto ją zabrać na przykład na dłuższą wycieczkę. Zalecana jest dla sportowców, osób ciężko pracujących fizycznie oraz dzieci, które potrzebują bardzo dużo energii. Zawarte w niej węglowodany normują poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie czujemy się osłabieni, nawet jeśli nie mamy możliwości zjedzenia normalnego posiłku. Czekolada zawiera także dwa ważne alkaloidy, które dodają nam energii – teobrominę i kofeinę. Ze względu na zawartość kofeiny może doskonale zastąpić kawę, ale nie należy spożywać jej przed snem, jeśli nie chcemy narazić się na bezsenność i ból głowy. Tym bardziej nie należy podawać jej wieczorem dzieciom.

  • Źródło dobrego nastroju

    Źródło dobrego nastroju

    Czekolada poprawia humor i łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego). Po zjedzeniu czekolady wzrasta w mózgu poziom serotoniny oraz endorfin, co poprawia nastrój i wzmacnia odczuwanie przyjemności. Stajemy się także mniej podatni na depresje oraz schorzenia układu nerwowego. Czekolada pomaga również łagodzić objawy stresu dzięki zawartości magnezu, mającego duże znaczenie dla pracy układu nerwowego, a także mięśni. Nie należy jednak jeść zbyt wiele czekolady, gdyż organizm w takim przypadku może uodpornić się na jej dobroczynne działanie i zamiast poprawy nastroju doczekamy się bólu głowy albo migreny.

  • Źródło składników odżywczych

    Źródło składników odżywczych

    Czekolada zawiera wiele składników odżywczych, między innymi witaminy A, D oraz E oraz witaminy z grupy B, jest więc źródłem antyoksydantów. Dostarcza również cennych składników mineralnych: żelaza, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Zawarte w ziarnach kakaowca flawonoidy są naszym sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą i nowotworami, pomagają zwalczać infekcje, zapobiegają zakrzepom. Są to silne antyoksydanty. Z kolei polifenole obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko zawału serca. Zawarte w czekoladzie tłuszcze nie są dla nas szkodliwe – nie zwiększają poziomu „złego” cholesterolu we krwi.

  • Źródło zdrowia

    Źródło zdrowia

    Czekolada to doskonała pożywka dla mózgu. Zawarta w niej pirazyna ułatwia koncentrację, wpływa korzystnie na pamięć, zwiększa sprawność intelektualną. Jest także doskonałym źródłem energii. Wpływa korzystnie na układ krążenia, przeciwdziała zawałom serca i udarom. Wspomaga także trawienie – po ciężkostrawnym posiłku dobrze jest zjeść kilka kawałków czekolady. Zawarta w czekoladzie teobromina jest łagodnym środkiem moczopędnym i przeciwdziała infekcjom dróg moczowych. Teobromina jest także doskonałym środkiem przeciwkaszlowym. Natomiast dzięki zawartości resweratrolu (występującego także w czerwonym winie) czekolada zwiększa naszą odporność.

Ostrzeżenia:

Należy pamiętać, że czekolada wpływa na produkcję neuroprzekaźników i nasz nastrój, co może mieć działanie uzależniające. U niektórych osób kakao może powodować alergie. Choroby układu krążenia, nadciśnienie i cukrzyca są raczej przeciwwskazaniem do spożywania czekolady, zwłaszcza w większych ilościach.