Advertising
Zakumaj.pl

Dlaczego tłuszcze trans szkodzą?

Opiekun artykułu: kasiulek
Dlaczego tłuszcze trans szkodzą?

Dlaczego tłuszcze trans szkodzą?

Tłuszcze trans bez wątpienia tak samo jak tłuszcze nasycone są szkodliwe dla naszego organizmu. W pożywieniu występują obok kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych, które to pozytywnie wpływają na pracę naszego serca i skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Jeśli chodzi o tłuszcze trans, to są nimi zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, które występują w ciekłej postaci. Niemniej jednak przetworzone dla potrzeb przemysłu spożywczego utwardzane są wodorem, a my smarujemy nimi kanapki w postaci margaryn oraz wypiekamy z nich ciasta.

Advertising
Advertising
  • W jakich produktach znajdują się tłuszcze trans?

    W jakich produktach znajdują się tłuszcze trans?

    W wyżej wspomnianych margarynach miękkich oraz margarynach twardych jest ich najwięcej. Pamiętajmy jednak o tym, że wszelkie produkty cukiernicze typu ciastka, herbatniki, biszkopty, jak również maślane bułeczki z długim terminem przydatności to źródło niezdrowych tytułowych tłuszczów. Nie ma to więc jak pieczywo smarować masłem lub oliwą. Wszelkie słodkie przekąski z racji tego, że producenci nie mają nakazu uwzględniania na etykiecie zawartości tłuszczów trans, lepiej jest w diecie ograniczać. Chrupki, słone przekąski, chipsy oraz jedzenie fast food mocno zagrażające dzieciom i młodym ludziom to kolejne źródło złego. Tłuszcze trans znajdują się również w zupkach z torebek oraz produktach smażonych na oleju.

  • Jakie są efekty zdrowotne spożywania tłuszczów trans?

    Jakie są efekty zdrowotne spożywania tłuszczów trans?

    Jeśli wiemy już, gdzie nasz wróg się znajduje, odpowiedzmy sobie na pytanie, w jaki sposób nam zagraża. A więc jest on głównym sprawcą wszelkich cywilizacyjnych chorób, których lista wciąż się wydłuża. Po pierwsze, tłuszcze trans zlepiają tętnice. To natomiast doprowadza do zatorów, miażdżycy, a w efekcie zawału lub wylewu. Układ pokarmowy obciążony tłuszczami trans jest narażony na wystąpienie raka jelita grubego. Nie zapomnijmy o tym, że mowa jest o tłuszczach, toteż zagrażają one otyłością i cukrzycą typu 2. Najgorsze jest to, że na obecnym rynku pojawia się coraz więcej produktów przetworzonych, które rujnują nasze zdrowie. W odpowiedzi powinniśmy więc stawiać na zdrowe żywienie i takie samo przygotowywanie potraw do spożycia. Szkodliwe tłuszcze trans podnoszą również poziom złego cholesterolu LDL, obniżając ten dobry i potrzebny naszemu organizmowi cholesterol HDL. Przy czym należy mieć świadomość, że są znacznie groźniejsze od nasyconych tłuszczów zwierzęcych.

  • Nie smażymy, nie pieczemy

    Taką zasadą powinni kierować się wszyscy ci, którzy nie chcą zagrażać swojemu zdrowiu. Podczas smażenia czy pieczenia olej na patelni ulega wielkim przeobrażeniom. Toteż gotowanie, blanszowanie i duszenie jest najzdrowsze. Nie zapomnijmy o tym, że wszelkie przypalone produkty nie nadają się do jedzenia.

Popularne tagi
  • jaja kurze
  • dieta frutariańska
  • morele
  • lignany
  • nowotwór okrężnicy
  • czy jajka są zdrowe
  • właściwości lecznicze przypraw
  • chrząstki
  • mangan
  • miażdżyca
  • zalety cynamonu
  • wpływ miodu na organizm
  • kondycja fizyczna
  • wartości odżywcze
  • warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising