Advertising
Zakumaj.pl

Kukurydza po meksykańsku – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: junior
Wymagany czas: 20 min.
Kukurydza po meksykańsku – jak ją przyrządzić?

Kukurydza po meksykańsku – jak ją przyrządzić?

Skoro sezon na letnie smakołyki w pełni, trzeba z tego korzystać i starać się testować wciąż nowe dania. Jednym z nich może być kukurydza, często pomijana w jadłospisie. Przy tym nie należy ograniczać się tylko do ugotowania kolb, lecz podać je bardziej fantazyjnie, czyli po meksykańsku – egzotycznie, ciekawie i smacznie. Oto podpowiedź, jak wykonać takie danie, zachwycając podniebienie każdego, kto spróbuje potrawy.

Advertising
Advertising
  • Czego będziesz potrzebować?

    Czego będziesz potrzebować?

    Jak zawsze, zanim przejdzie się do działań kulinarnych, konieczne jest zebranie odpowiednich składników, a są to:

    * kolby kukurydzy,

    * parmezan,

    * limonka,

    * masło,

    * papryka chili,

    * pieprz,

    * sól.

    Ilość składników jest uzależniona od tego, ile kukurydzy chce się przygotować, dlatego nie podajemy dokładnych proporcji.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zagotować wodę w garnku, dodać do niej 1 łyżkę masła i włożyć kukurydzę do wrzątku. Gotować przez 6 – 8 minut, żeby kolby zmiękły i były łatwe do gryzienia. Po tym czasie można odsączyć warzywa z wody i przystąpić do dalszego działania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jeszcze w czasie gotowania się kukurydzy można przygotować paprykę chili. Umyć ją, przekroić na pół i pozbyć się ziaren z jej wnętrza. Przepłukać delikatnie, żeby usunąć ewentualne resztki nasionek, po czym posiekać bardzo drobno. Przełożyć papryczkę na talerz. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach prosto na talerz z chili. Wymieszać, najlepiej łyżeczką, żeby palca ubrudzonego papryką przypadkiem nie wsunąć do oka, co mogłoby się skończyć bolesnym pieczeniem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po odsączeniu kukurydzy z wody, kiedy jest ona jeszcze gorąca, nanieść na nią masło, a następnie każdą kolbę obtaczać w parmezanie z dodatkami. Na koniec można oprószyć kolby solą oraz pieprzem, choć dodanie obu tych przypraw nie jest niezbędne. Potrawa dobrze smakuje również bez nich.Limonkę sparzyć i pokroić na ćwiartki, dodając kawałeczek do każdej kolby kukurydzy tuż przed podaniem.

Popularne tagi
  • obiad na lato
  • ser biały
  • pieczone warzywa
  • ciasto francuskie
  • przygotowanie obiadu
  • papryka czerwona
  • pomidory z puszki
  • drożdże instant
  • smażenie kotletów
  • rzodkiewka
  • przygotowanie kotletów
  • gulasz warzywny
  • produkt spożywczy
  • śniadanie
  • obiad
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising