Advertising
Zakumaj.pl

Doskonały deser – tarta brzoskwiniowa

Opiekun artykułu: orlowska
Doskonały deser – tarta brzoskwiniowa

Doskonały deser – tarta brzoskwiniowa

Wraz z nadejściem lata w sklepach pojawiają się soczyste brzoskwinie, pełne soku i niezwykle smaczne. Jedzenie ich samych jest przyjemnością, jednak łatwo mogłoby się znudzić. Żeby tego uniknąć, warto przygotować tartę z brzoskwiniami, która doskonale ożywi każdy podwieczorek.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przygotowania pysznej tarty potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się elementy na ciasto do tarty oraz na jej wnętrze. Do ciasta potrzebne są:
    * 200 g mąki,
    * 100 g margaryny,
    * 60 g cukru pudru,
    * 1 jajko.
    Natomiast do masy, niezbędne są:
    * 100 g cukru pudru,
    * 55 g masła,
    * 5 łyżek jogurtu naturalnego,
    * 5 łyżek mleka,
    * 2 jajka,
    * 5 dużych brzoskwiń.

  • Pierwszy krok

    Mąkę przesypać na stolnicę lub na płaski blat. Zrobić w mące wgłębienie, po czym wbić do niego jajko, dodać cukier, a na zakończenie posiekać do składników margarynę. Powinna być zimna, więc nie trzeba jej wcześniej wyjmować z lodówki. Zacząć zagniatać składniki, aż do uzyskania jednolitej, żółtej konsystencji.Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na 45 minut do lodówki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po upływie odpowiedniego czasu wyciągnąć ciasto i rozwałkować je na cienki placek. Przełożyć do formy do tarty, obciąć brzegi i delikatnie docisnąć spód. Nakłuć go w kilku miejscach widelcem, po czym wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przypiekać, aż brzegi zarumienią się i wyjąć.

  • Trzeci krok

    Brzoskwinie umyć i przekroić na pół. Pozbyć się pestek i pokroić na kawałki. Nie powinny być przesadnie cienkie.

    Na patelni rozpuścić 1 łyżkę margaryny, dodać do niej brzoskwinie i lekko przypiec, a następnie przełożyć na tartę. Można ułożyć w dowolny wzór lub tylko pokryć nimi spód.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do czystej miski wbić jajka, dosypać cukier puder, dodać szczyptę soli, jogurt, mleko, margarynę. Miksować wszystkie składniki do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta. Wtedy wylać ją na brzoskwinie ułożone na tarcie i włożyć formę ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni. Piec, aż całość przybierze złoty kolor. Przed podaniem wystudzić.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie z orzechami
  • składniki ciasta
  • konsystencja drożdży
  • przepis na sernik z rodzynkami
  • urodziny
  • ubijanie piany
  • świąteczny przysmak
  • podwieczorek
  • ekstrakt waniliowy
  • przesiewanie mąki
  • składniki na mazurek
  • jaja
  • dobre wypieki
  • laski wanilii
  • bulgocząca woda
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising