Doskonały deser – tarta brzoskwiniowa

Doskonały deser – tarta brzoskwiniowa
Wraz z nadejściem lata w sklepach pojawiają się soczyste brzoskwinie, pełne soku i niezwykle smaczne. Jedzenie ich samych jest przyjemnością, jednak łatwo mogłoby się znudzić. Żeby tego uniknąć, warto przygotować tartę z brzoskwiniami, która doskonale ożywi każdy podwieczorek.
- Potrzebne składniki  - Do przygotowania pysznej tarty potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się elementy na ciasto do tarty oraz na jej wnętrze. Do ciasta potrzebne są: 
 * 200 g mąki,
 * 100 g margaryny,
 * 60 g cukru pudru,
 * 1 jajko.
 Natomiast do masy, niezbędne są:
 * 100 g cukru pudru,
 * 55 g masła,
 * 5 łyżek jogurtu naturalnego,
 * 5 łyżek mleka,
 * 2 jajka,
 * 5 dużych brzoskwiń.
- Pierwszy krok- Mąkę przesypać na stolnicę lub na płaski blat. Zrobić w mące wgłębienie, po czym wbić do niego jajko, dodać cukier, a na zakończenie posiekać do składników margarynę. Powinna być zimna, więc nie trzeba jej wcześniej wyjmować z lodówki. Zacząć zagniatać składniki, aż do uzyskania jednolitej, żółtej konsystencji.Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na 45 minut do lodówki. 
- Drugi krok  - Po upływie odpowiedniego czasu wyciągnąć ciasto i rozwałkować je na cienki placek. Przełożyć do formy do tarty, obciąć brzegi i delikatnie docisnąć spód. Nakłuć go w kilku miejscach widelcem, po czym wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przypiekać, aż brzegi zarumienią się i wyjąć. 
- Trzeci krok- Brzoskwinie umyć i przekroić na pół. Pozbyć się pestek i pokroić na kawałki. Nie powinny być przesadnie cienkie. - Na patelni rozpuścić 1 łyżkę margaryny, dodać do niej brzoskwinie i lekko przypiec, a następnie przełożyć na tartę. Można ułożyć w dowolny wzór lub tylko pokryć nimi spód. 
- Czwarty krok  - Do czystej miski wbić jajka, dosypać cukier puder, dodać szczyptę soli, jogurt, mleko, margarynę. Miksować wszystkie składniki do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta. Wtedy wylać ją na brzoskwinie ułożone na tarcie i włożyć formę ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni. Piec, aż całość przybierze złoty kolor. Przed podaniem wystudzić. 

















