Zakumaj.pl

Oryginalne masło jabłkowe – jak je przygotować?

Oryginalne masło jabłkowe – jak je przygotować?

Myśląc o maśle, rzadko przypisuje mu się owocowy smak. Kremowe, żółte, mleczne, tak kojarzy się najczęściej. Jednak kuchnia ma swoją nietypową stronę, która pozwala zaszaleć i stworzyć nietypowe dania oraz dodatki. Takim nietypowym tworem jest masło jabłkowe, które może stać się idealnym dodatkiem do kanapek, nie tylko dla miłośników jabłek. Oto prosty przepis.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Odpowiednie składniki to klucz do sukcesu i uzyskania masła o doskonałym smaku. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
    * 1 kg jabłek,
    * 5 łyżek brązowego cukru,
    * 1 łyżka oleju kokosowego (lub rzepakowego),
    * kardamon,
    * cynamon,
    * kurkuma,
    * imbir,
    * sól.
    Dobrze jest również zawczasu przygotować słoiki do wygodnego przechowywania gotowego masełka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jabłka umyć, a następnie cienko obrać ze skórki. Przekroić wszystkie na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Gotowe połówki pokroić na mniejsze kawałki, po czym wszystkie wrzucić do garnka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Garnek z jabłkami ustawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu – żeby nie przypaliły się przypadkiem. Gdy zaczną mięknąć, dodać do nich cukier. Zamieszać – najlepiej drewnianą łyżką – po czym podgrzewać dalej, od czasu do czasu poruszając, żeby jabłkowy mus nie przywierał do garnka. Gotować przez 60 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po godzinie dodać do jabłek olej oraz wszystkie przyprawy, po 1/2 łyżeczki każdej. Dokładnie wymieszać, a następnie jeszcze ciepłą papkę przełożyć do blendera i zmiksować, aby nie było w niej żadnych większych kawałków jabłek.

    Zmiksowaną masę jabłkową przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce i używać na co dzień do chleba oraz bułek.