Zakumaj.pl

Oryginalne placki z kapusty – jak przygotować?

Oryginalne placki z kapusty – jak przygotować?

Smaczne placki mogą być wykonane nie tylko z ziemniaków, lecz również z kapusty. Są mniej znane, a bardzo smaczne. Mogą stanowić doskonałe urozmaicenie dla wszystkich innych placków, zwłaszcza że doskonale komponują się z sałatkami, ze śmietaną, a nawet z sosami wszelkiego rodzaju. W poniższym artykule przedstawiamy, w jaki sposób je wykonać.

  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Świeże składniki to podstawa pysznych placków z kapusty. Aby je uzyskać, należy przygotować:
    * 200 g kapusty pekińskiej,
    * 2 jajka,
    * 1 cebulę,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 szklankę mąki,
    * 1 szklankę mleka,
    * natkę pietruszki,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Kapustę pekińską dokładnie poszatkować na małe kawałki, przełożyć do miski. Cebulę obrać i również pokroić na drobne kawałki, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą i również pokroić na drobne kawałki, dorzucić do kapusty.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do osobnej miski wlać mleko, wbić jajka i wsypać mąkę. Można od razu odrobinę dosolić, po czym wymieszać trzepaczką aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. W cieście nie powinno być żadnych grudek.Gdy ciasto będzie gotowe, stopniowo dodawać do niego kapustę z dodatkami i cały czas mieszać, najlepiej łyżką. Stopniowe dodawanie pozwoli na ocenienie odpowiedniej ilości kapusty w cieście. Nie powinno być jej za dużo. Doprawić solą oraz pieprzem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozgrzać olej na patelni i łyżką nakładać na niego masę, tworząc średniej wielkości placki. Można je delikatnie spłaszczyć.Smażyć z obu stron na złocisty kolor, a po usmażeniu odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem do odsączenia.Placki można jeść od razu, najlepiej z wybranymi dodatkami – ze śmietaną, z jogurtem naturalnym, sałatką albo lekkim sosem.