Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na prostą tartę z truskawkami i rabarbarem

Opiekun artykułu: damian
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 10 min.
Przepis na prostą tartę z truskawkami i rabarbarem

Przepis na prostą tartę z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto, które jest podstawą tarty, wymaga nieco wyczucia i kunsztu kulinarnego. Nie jest ono bardzo trudne do zrobienia, ale trzeba zagnieść je szybko i odważyć odpowiednie proporcje składników, a potem jeszcze schłodzić. Dlatego sklepy służą nam pomocą i coraz częściej do swojej oferty dołączają nie tylko mrożone ciasto francuskie, ale także mrożone ciasto na tartę. Jeśli się spieszysz albo masz dwie lewe ręce do pieczenia, śmiało możesz skorzystać z takiego gotowego produktu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 opakowanie kruchego ciasta mrożonego

3 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

4 szklanki truskawek pokrojonych w plastry

pół szklanki cukru białego

¼ szklanki cukru brązowego + 2 łyżki do posypania

1 łyżka soku z cytryny

¼ szklanki skrobi kukurydzianej

2 łyżki masła

1 opakowanie kruchego ciasta mrożonego 3 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru 4 szklanki truskawek pokrojonych w plastry pół szklanki cukru białego ¼ szklanki cukru brązowego + 2 łyżki do posypania 1 łyżka soku z cytryny ¼ szklanki skrobi kukurydzianej 2 łyżki masła
  • Przygotowanie ciasta

    Tartę, aby pięknie się prezentowała, powinno się piec w specjalnej foremce do tego typu ciast. Może być ona silikonowa lub metalowa.

    Połową mrożonego ciasta kruchego wyłóż formę. Jeśli nie masz tej specjalnej do tarty, możesz po prostu wykleić nim boki zwykłej blaszki.

  • Nadzienie

    Kiedy już uformujesz ciasto, zajmij się nadzieniem, Do miski wrzuć truskawki pokrojone w plasterki, rabarbar pokrojony w kostkę, a także cukier biały, cukier brązowy, sok z cytryny, sól oraz skrobię kukurydzianą. Całość nadzienia wymieszaj ze sobą dokładnie, aby owoce obkleiły się pozostałymi składnikami.Tak przygotowane nadzienie wyłóż na kruche ciasto.

  • Wierzch ciasta

    Wierzch ciasta

    Nadzienie przykryj pozostałą częścią ciasta kruchego. W tym celu pokrój ciasto na paski i ułóż je na nadzieniu w kratkę, dolepiając końce pasków do boków tarty. Pomiędzy niektóre kratki powtykaj małe kawałki masła.Kratkę posyp brązowym cukrem. Jeśli lubisz smak i zapach cynamonu, możesz użyć także tej przyprawy, ale pamiętaj, że jest ona intensywna, więc nabierz jej tylko szczyptę i rzuć gdzieniegdzie na kratkę z ciasta.

  • Pieczenie

    Tartę piecz przez pierwszych dwadzieścia minut w temperaturze 200°C, a następnych dwadzieścia pięć w temperaturze 175°C.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Tartę podawaj pokrojoną w trójkąty. Niech będzie ostudzona, ale nie całkiem zimna, żeby można było poczuć miękkość owoców. Natomiast jeśli chcesz podać ją na wieczornym przyjęciu, warto ją wcześniej włożyć do lodówki, żeby zachować świeżość nadzienia oraz kruchość ciasta. Możesz podać tartę z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!

Popularne tagi
  • ubijanie piany
  • przepis na brownies
  • ozdoba zygzak
  • rabarbar
  • twaróg
  • przepis na sernik dyniowy
  • ciasteczka digestive
  • sernik cytrynowy
  • sposób wykorzystania dyni
  • kuchnia włoska
  • dieta
  • nadzienie
  • polewa czekoladowa
  • piekarnik
  • beza z truskawkami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising