Oryginalny serowy apetizer na przyjęcie karnawałowe i nie tylko

Oryginalny serowy apetizer na przyjęcie karnawałowe i nie tylko
Przystawka, czyli inaczej apetizer to popularny drobiazg na stole podczas każdego przyjęcia. Może być słony, słodki, owocowy, z dodatkiem mięsa. Jeśli ma się na niego pomysł, z pewnością apetizer stanie się przyjemnością dla podniebienia, jeżeli nie ma się pomysłu, warto przeczytać poniższy artykuł. Serowa przystawka, którą proponujemy, zasmakuje każdemu, kto ma ochotę na coś oryginalnego.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Przed rozpoczęciem działania konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników do wykonania przystawek. Wśród nich muszą znaleźć się: 
 * 35 dag sera,
 * 1/3 szklanki wiórek kokosowych,
 * 3 łyżki majonezu,
 * 1/2 ząbka czosnku,
 * sól,
 * papryka.
- Krok pierwszy  - Cały żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do dużej miski. Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę. Jeżeli bardzo lubi się czosnkowy smak, można wykorzystać cały ząbek. 
- Krok drugi  - Dodać do sera majonez oraz przyprawy – sól i paprykę. Jeśli nie lubi się papryki, można z niej zrezygnować albo zastąpić innymi dodatkami. Całość wymieszać łyżką lub ręką, tworząc powoli masę serową przypominającą ciasto. 
- Krok trzeci  - Nabierać odrobinę masy na łyżeczkę i formować z niej zgrabne kulki. Do miski przesypać wiórki kokosowe, a następnie obtaczać w niej kulki i układać je na podłużnym talerzu. Przed podaniem można do każdej kuli wbić wykałaczkę, lecz nie jest to konieczne. - Serowy apetizer doskonale smakuje z dipami o różnych smakach: czosnkowym, ziołowym, pomidorowym. 


















