Advertising
Zakumaj.pl

Polewa na ciasto bez czekolady – jak zrobić?

Opiekun artykułu: kukiz
Polewa na ciasto bez czekolady – jak zrobić?

Polewa na ciasto bez czekolady – jak zrobić?

Do niektórych ciast doskonale pasuje polewa, zwłaszcza o smaku czekolady. Najprościej przygotować ją poprzez stopienie czekolady i polanie wypieku, jednak nie zawsze ma się w domu tabliczkę słodkości do wykorzystania. W takiej sytuacji pozostaje jedno – zrobić polewę czekoladową bez czekolady.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Polewa do ciasta nie jest trudna do przygotowania, jednak przed rozpoczęciem pracy należy zebrać odpowiednie składniki, czyli:
    * 2 łyżki kakao,
    * 3 łyżki mleka,
    * 1/3 kostki margaryny,
    * 1/2 szklanki cukru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Margarynę – nie ma znaczenia, czy zimną, czy w temperaturze pokojowej – przełożyć do niedużego rondelka. Dodać mleko i włączyć niewielki gaz.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy margaryna zacznie się roztapiać, dosypać cukier oraz wsypać kakao. Mieszać co jakiś czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników, szczególnie cukru, nie powinno być go czuć w polewie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy składniki rozpuszczą się, gotować masę przez 2 minuty, po czym pozostawić do ostudzenia oraz zgęstnienia.Ostudzoną masę wylać na ciasto, rozprowadzając po jego powierzchni nożem, zamoczonym wcześniej w zimnej wodzie, co ułatwi pracę.

Popularne tagi
  • problemy z żelatyną
  • porady kulinarne dla początkujących
  • kuchnia arabska
  • przygotowanie sosu koperkowego
  • salami
  • czekolada deserowa
  • przepis na sernik z owocami
  • posiłek
  • pizza
  • forma do pieczenia
  • przepis na domową musztardę
  • ciasto na pączki
  • gotowanie makaronu
  • przechowywanie produktów spożywczych
  • białko
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising