Advertising
Zakumaj.pl

Prosta pasta z bakłażana i papryki – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: zamglonepole
Prosta pasta z bakłażana i papryki – jak ją przyrządzić?

Prosta pasta z bakłażana i papryki – jak ją przyrządzić?

Większość potraw oraz przekąski różnego rodzaju smakują lepiej, jeśli doda się do nich sos. Ketchup, majonez, musztarda to często zbyt popularne i mało atrakcyjne dodatki. Dobrze jest mieć w lodówce sos, który zaskoczy gości nowatorskim smakiem. Taki sos można uzyskać z nietypowego połączenia, jakim jest bakłażan i papryka. Nietypowego dla polskiej kuchni, lecz typowego dla macedońskiej. W Macedonii sos taki zwany jest ajvar, a w poniższym artykule podpowiadamy, jak go zrobić.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu ajvar powinny być świeże i dobrej jakości. Wśród nich znaleźć się muszą:
    * 1 bakłażan,
    * 2 papryki czerwone,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1/2 kg dużych pomidorów,
    * 1 łyżka miodu,
    * 1/2 łyżki octu winnego,
    * chili mielone,
    * pieprz,
    * sól.
    Zawczasu trzeba przygotować również 3 niewielkie słoiki do przechowywania sosu.

  • Krok pierwszy

    Paprykę i bakłażana umyć dokładnie pod zimną wodą. Osuszyć i odciąć szypułki. Włożyć do piekarnika, układając bezpośrednio na blasze do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po upieczeniu warzyw zdjąć z nich skórkę oraz przekroić na pół, żeby pozbyć się pestek. Pomidory sparzyć gorącą wodą i również pozbawić skórki oraz pestek. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części.Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić warzywa. Dusić pod przykryciem przez 30 minut, aż nadmiar wody odparuje.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gorącą masę warzywną przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać miód, pieprz, sól, ocet, odrobinę papryki chili oraz zmiażdżony przez praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie zmiksować, aż do powstania jednolitej, lekko czerwonej masy.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Słoiki sparzyć gorącą wodą, po czym uzupełnić sosem, zostawiając 1,5 – 2 centymetry wolnego miejsca między sosem a wieczkiem.Włożyć słoiki do garnka i zalać wodą do 3/4 wysokości. Postawić garnek na gazie i podgrzewać, wyjmując pojemniki, gdy woda zacznie wrzeć. Dzięki takiej pasteryzacji sos będzie świeży i zdatny do jedzenia przez długi czas.

Popularne tagi
  • sposób na ocet jabłkowy
  • właściwości ketchupu
  • sos ze sklepu
  • pieczeń
  • sos ziołowy
  • ząbki czosnku
  • dip szpinakowy
  • sposób na dip
  • dodatek do mięsa
  • zalety sosu czosnkowego
  • rak prostaty
  • kumin
  • mięta
  • przepis na guacamole ze szparagami
  • kultury bakterii
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising