Zakumaj.pl

Prosty przepis na racuchy z jabłkami

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Prosty przepis na racuchy z jabłkami

Racuchy to przysmak znany od dzieciństwa, w niektórych rejonach kojarzący się głównie z tłustym czwartkiem. Są one zarówno świetną alternatywą dla zwykłych, kanapkowych śniadań, jak i propozycją na szybki obiad czy słodki podwieczorek. Poniżej znajdziesz prosty przepis na racuchy, który dzięki zawartej w nich sodzie oczyszczonej sprawi, że placuszki wyjdą pulchne i smaczne. Palce lizać!

  • Przygotowanie ciasta

    Do dużej miski wrzuć trzy całe jajka oraz cukier. Zacznij je ubijać za pomocą trzepaczki lub też miksera włączonego na wolne obroty. Ubijanie chwilę potrwa, gdyż jajka muszą znacznie powiększyć swoją objętość. Kiedy zobaczysz, że masa jajeczna już jest gotowa – zwiększyła się objętość i rozpuścił się cukier – wówczas, cały czas mieszając, stopniowo i powoli dolewaj kefir. Kiedy wymieszałaś kefir z jajkami i cukrem, możesz śmiało wsypać do tej mieszanki mąkę. Nie wsypuj jej jednak wprost ze szklanki czy opakowania, a zrób to przez sitko. Racuchy wyjdą lepsze, jeśli mąka będzie przesiana. Następnie dorzuć sodę oczyszczoną i całość ze sobą ostrożnie wymieszaj. Ciasto na racuchy powinno wyjść ci gęste, trochę bardziej gęste niż to na naleśniki, ponieważ po nałożeniu na patelnię nie powinno się rozlewać.

  • Przygotowanie jabłka

    Przygotowanie jabłka

    Jabłko umyj, osusz, a następnie obierz. Przekrój je na ćwiartki i dokładnie pozbądź się z każdej z nich pestek i gniazd nasiennych. Następnie pokrój je drobno w kostkę lub małe cienkie plastry. Tak przygotowane jabłka dorzuć do ciasta na racuchy i wymieszaj je z nim, aby owoce rozłożyły się równomiernie.

  • Smażenie racuchów

    Na patelni z nieprzywieralnym dnem rozgrzej łyżkę dobrej jakości oleju. Nakładaj ciasto (około dwie łyżki na jednego racucha) partiami. Smaż około dwóch – trzech minut z jednej strony, aż uzyskają charakterystyczny złotawy kolor. Następnie za pomocą łopatki przewróć racuchy na drugą stronę i dosmażaj jeszcze przez chwilę.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Racuchy z jabłkami podawaj na ciepło. Możesz serwować je z kwaśną śmietaną i cukrem, cukrem pudrem, dżemem lub w towarzystwie miodu i owoców sezonowych. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

1 ½ szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 jabłko

1 szklanka kefiru

1 łyżka cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka oleju słonecznikowego (albo więcej)

1 ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 jabłko 1 szklanka kefiru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka oleju słonecznikowego (albo więcej)