Jak przyrządzić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?

Jak przyrządzić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?
W czasie upałów nie chce się zbyt wiele jeść, jednak od czasu do czasu trzeba. Szuka się wtedy dań, które są szybkie i nie wymagają długiego stania w kuchni. Takim daniem jest zapiekanka z cukinii i ziemniaków, która nie dość, że jest prosta do zrobienia, to jeszcze wykorzystuje warzywa, które są łatwo dostępne oraz tanie. Oto przepis na smaczny obiad.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Dobra zapiekanka to dobre składniki, a o takie w czasie lata bardzo łatwo. Najważniejszymi elementami zapiekanki są: 
 * 1 kg ziemniaków,
 * 2 cukinie,
 * 1 jajko,
 * 1 łosoś, wędzony,
 * 100 g serka brie,
 * 6 łyżek śmietany,
 * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 * 1 łyżka masła,
 * żółty ser,
 * pieprz,
 * bazylia,
 * sól.
- Pierwszy krok- Wszystkie ziemniaki dokładnie obrać ze skórki, po czym umyć w zimnej wodzie i pokroić na plasterki. Powinny mieć maksymalnie 0,5 centymetra. Grubsze mogłyby nie dopiec się odpowiednio, a cienkie zbyt szybko przypiec. Wrzucić wszystkie plasterki do wody, posolić 1 łyżeczką cukru i zagotować. Gotować przez 2 minuty po rozpoczęciu wrzenia wody. 
- Drugi krok  - Cukinię umyć, pozbawić twardych ogonków, a następne zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Nie trzeba obierać jej ze skórki. - Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cukinię, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek brie oraz śmietanę. Mieszać od czasu do czasu i gotować przez 5 minut, aż serek całkiem się rozpuści. Doprawić do smaku. 
- Trzeci krok  - Przygotowaną mieszankę z cukinii odstawić na bok, wbić do niej jajko i dokładnie wymieszać. Następnie przejść do przygotowania naczynia żaroodpornego. Posmarować je masłem, po czym układać na przemian warstwę ziemniaków i cukinii. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, ale zanim nałoży się je na wierzch, należy ułożyć łososia. Dopiero wtedy przykryć go pozostałymi plasterkami ziemniaków. 
- Czwarty krok  - Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Włożyć naczynie żaroodporne – nie trzeba go przykrywać – do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pozostawić na 10 – 15 minut. Po wyjęciu posypać bazylią, po czym podawać. 


















