Zakumaj.pl

Przepis na smażone jabłkowe krążki

4.8 (razem głosów: 2)
Przepis na smażone jabłkowe krążki

Jabłka to owoce dostępne w marketach, warzywniakach i na targach przez cały rok. Cieszą one podniebienie różnorodnością smaków: od bardzo kwaśnych po bardzo słodkie, przypominające gruszkę. Jabłka są podstawą wielu wypieków oraz deserów, ale mogą się również doskonale sprawdzić jako szybka przekąska przegryzana zamiast chipsów podczas oglądania filmu albo spotkania z przyjaciółmi. Można również w taki sposób przemycić porcję owoców dzieciom – będzie to doskonała alternatywa śniadaniowa dla racuchów czy naleśników. Wypróbuj koniecznie przepis na jabłkowe krążki z dodatkiem cynamonu.

  • Przygotowanie ciasta

    Zanim zaczniesz przygotowywać jabłka, zajmij się najpierw ciastem, które przed smażeniem powinno chwilę „odpocząć”. Przygotuj dwie miski i w jednej wymieszaj składniki mokre (maślankę i jajko), a w drugiej suche (mąkę, sól, cukier i cynamon). Następnie połącz składniki – musisz uzyskać jednorodną masę. Całkiem oddzielnie, w trzeciej miseczce, zmieszaj cukier z cynamonem – to będzie nasza słodka posypka.

  • Przygotowanie krążków

    Przygotowanie krążków

    Wydrąż gniazda nasienne z jabłek, używając specjalnego przyrządu lub po prostu ostrego nożyka. Następnie pokrój jabłka na krążki o grubości co najwyżej jednego centymetra. Każdy z krążków zanurz w przygotowanym wcześniej cieście.

  • Smażenie

    Smażenie

    Zanurzone w cieście krążki wrzucaj partiami na głęboki, dobrze rozgrzany olej. Smaż je, aż zobaczysz, że są chrupiące i brązowe – wtedy przewróć je na drugą stronę i zostaw na patelni jeszcze przez pół minuty. Wyjęte z patelni krążki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie obsyp je obficie cukrem z cynamonem. Odłóż je do całkowitego wystygnięcia.

    Krążki możesz chrupać same albo podać je ze słodkim sosem, jogurtem lub miodem. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

Krążki:

3 – 4 jabłka

1 szklanka mąki

2 łyżki cukru

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 szklanka maślanki

1 jajko

olej do smażenia

Posypka:

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu