Prosty sposób przyrządzenia polenty

Prosty sposób przyrządzenia polenty
Z kuchnią włoską najczęściej kojarzy się makaron albo pizza, podczas gdy jest jeszcze jedna potrawa, która wywodzi się wprost z ludowej kuchni włoskiej. Jest nią polenta, która podawana na ciepło stanowi idealny i bardzo sycący posiłek. Dzięki niemu można zaskoczyć całą rodzinę nietypową ucztą. Wypróbuj nasz przepis, z pewnością Ci zasmakuje.
- Jakich składników spożywczych potrzeba?  - Do przyrządzenia smacznej polenty niezbędne są przede wszystkim odpowiednie składniki. Wśród nich najważniejsze są: 
 * 100 g oliwy z oliwek,
 * 100 g parmezanu,
 * 300 g mąki kukurydzianej,
 * 2 l wody,
 * 1 łyżeczka soli.
- Krok pierwszy  - Do dużego garnka wlać wodę. Dosypać sól, a następnie zagotować na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zacząć wsypywać powoli mąkę kukurydzianą nieprzerwanym strumieniem, jednocześnie mieszając trzepaczką. Zmniejszyć ogień.Zamiast mąki kukurydzianej można użyć również kukurydzianej kaszki, w zależności od tego, który produkt jest łatwiej dostępny w pobliskich sklepach. 
- Krok drugi  - Polenta powinna być gotowana przez 50 minut, jednak co 3 minuty należy ją mieszać, unosząc mąkę do góry. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia się potrawy, co automatycznie zepsuje jej smak. Jest to czasochłonne zajęcie, jednak jeśli chce się uzyskać doskonałe danie, warto się poświęcić. 
- Krok trzeci  - Po upływie 50 minut wyłączyć płomień pod garnkiem i rozpocząć dodawanie pozostałych składników. Wlać oliwę z oliwek, dosypać starty parmezan. Dokładnie wszystko wymieszać, aby ser połączył się i stopił zresztą masy. Poza parmezanem dobrze sprawdzi się także zwykły żółty ser.Gotową polentę przekładać na talerze i podawać z dowolnymi dodatkami. Dobrze smakuje posypana jedynie pieprzem albo mieloną papryką, jak również z dodatkiem warzyw, fasoli lub groszku. Smacznego! 


















