Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne grzyby w śmietanie – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: michalp
Smaczne grzyby w śmietanie – jak je przyrządzić?

Smaczne grzyby w śmietanie – jak je przyrządzić?

Sezon grzybowy sprawia, że potrawy z grzybów pojawiają się na stole w niemal każdym domu. Nawet jeśli cała rodzina nie jest wielkim fanem takich potraw, zawsze znajdzie się jeden wielbiciel. Jednym z szybszych dań z grzybów, które doskonale smakuje i nie wymaga długiego przygotowania, są grzyby ze śmietaną. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie aromatycznej grzybowej potrawy nie jest bardzo trudne, jeżeli zbierze się odpowiednie składniki. Wśród nich niezbędne są:
    * 1 kg świeżych grzybów,
    * 4 łyżki masła,
    * 1 cebula,
    * gęsta śmietana,
    * pieprz,
    * sól,
    * natka pietruszki (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Cebulę obrać z łupinki. Przekroić i posiekać na mniejsze kawałki. Jeżeli jest się wielbicielem cebuli, można pokroić 2 zamiast 1.Na patelni roztopić 2 łyżki masła. Wrzucić cebulę i mieszając ją od czasu do czasu, przypiec delikatnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Grzyby oczyścić z zabrudzeń, listków oraz wszystkiego, co mogło się do nich przyczepić. Przemyć zimną wodą i pokroić na kawałki, chyba że grzyby są niewielkie, wówczas można przygotować je w całości. Będą ładnie prezentować się na talerzu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pokrojone grzyby wrzucić do rondla, w którym wcześniej należy rozpuścić pozostałe masło. Przykryć garnek i dusić przez 10 – 12 minut. Po tym czasie dodać do grzybów cebulę, sól oraz pieprz. Na sam koniec wlać śmietanę, wymieszać. Zagotować i cały czas mieszając, podgrzewać jeszcze 4 – 6 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe grzyby w śmietanie przełożyć do miseczki. Jeśli lubi się natkę pietruszki, można ozdobić potrawę posiekanymi listkami. Podawać z chlebem albo bułką. Smacznego!

Popularne tagi
  • tort naleśnikowy
  • papryka zielona
  • deser z mascarpone
  • kuchnia
  • polskie danie
  • szybkie danie
  • kasza kuskus
  • papryka
  • przyprawy
  • tłuszcz
  • rozmaryn
  • przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym
  • kalafior z boczkiem
  • olej roślinny
  • cukinia faszerowana
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising