Smaczne grzyby w śmietanie – jak je przyrządzić?

Smaczne grzyby w śmietanie – jak je przyrządzić?
Sezon grzybowy sprawia, że potrawy z grzybów pojawiają się na stole w niemal każdym domu. Nawet jeśli cała rodzina nie jest wielkim fanem takich potraw, zawsze znajdzie się jeden wielbiciel. Jednym z szybszych dań z grzybów, które doskonale smakuje i nie wymaga długiego przygotowania, są grzyby ze śmietaną. Oto przepis.
- Potrzebne składniki  - Przygotowanie aromatycznej grzybowej potrawy nie jest bardzo trudne, jeżeli zbierze się odpowiednie składniki. Wśród nich niezbędne są: 
 * 1 kg świeżych grzybów,
 * 4 łyżki masła,
 * 1 cebula,
 * gęsta śmietana,
 * pieprz,
 * sól,
 * natka pietruszki (opcjonalnie).
- Krok pierwszy- Cebulę obrać z łupinki. Przekroić i posiekać na mniejsze kawałki. Jeżeli jest się wielbicielem cebuli, można pokroić 2 zamiast 1.Na patelni roztopić 2 łyżki masła. Wrzucić cebulę i mieszając ją od czasu do czasu, przypiec delikatnie. 
- Krok drugi  - Grzyby oczyścić z zabrudzeń, listków oraz wszystkiego, co mogło się do nich przyczepić. Przemyć zimną wodą i pokroić na kawałki, chyba że grzyby są niewielkie, wówczas można przygotować je w całości. Będą ładnie prezentować się na talerzu. 
- Krok trzeci  - Pokrojone grzyby wrzucić do rondla, w którym wcześniej należy rozpuścić pozostałe masło. Przykryć garnek i dusić przez 10 – 12 minut. Po tym czasie dodać do grzybów cebulę, sól oraz pieprz. Na sam koniec wlać śmietanę, wymieszać. Zagotować i cały czas mieszając, podgrzewać jeszcze 4 – 6 minut. 
- Krok czwarty  - Gotowe grzyby w śmietanie przełożyć do miseczki. Jeśli lubi się natkę pietruszki, można ozdobić potrawę posiekanymi listkami. Podawać z chlebem albo bułką. Smacznego! 


















