Szybki i smaczny ryż z krewetkami – jak go przygotować?

Szybki i smaczny ryż z krewetkami – jak go przygotować?
Szybki obiad może być jednocześnie egzotycznym posiłkiem, który można przygotować w kilkanaście minut. Ryż z krewetkami to danie rodem z kuchni chińskiej – smaczne, zdrowe, łączące w sobie owoce morza oraz inne smaczne dodatki. W poniższym artykule podpowiadamy, jak wykonać atrakcyjne danie.
- Jakich składników potrzeba?  - Aby przyrządzić smaczny ryż z dodatkami, potrzebne są odpowiednie, dobrej jakości składniki spożywcze, czyli: 
 * 200 g krewetek koktajlowych, mrożonych,
 * 150 g ryżu,
 * 150 g pora,
 * 4 jajka,
 * 2 marchewki,
 * 5 łyżek oleju sojowego,
 * papryka zielona,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy  - Ryż ugotować na sypko. Zamiast białego ryżu można użyć również brązowego, jeśli preferuje się jego smak. Krewetki rozmrozić, opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Przełożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. 
- Krok drugi  - Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora posiekać na cienkie paski. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić na cienkie kawałki. W miseczce rozrobić jajka z odrobiną soli oraz pieprzu. 
- Krok trzeci  - Na patelnię nalać 1 łyżkę sosu sojowego. Wylać na nią jajka i podsmażyć lekko, aż jajka się zetną. Przełożyć je na osobny talerz. Wrzucić na tę samą patelnię pokrojone wcześniej warzywa oraz krewetki, dodać ryż i wymieszać wszystko razem. Ponownie zamieszać, na koniec przyprawiając resztą sosu sojowego. Gotowe danie przełożyć na talerz i od razu zjadać. 


















