Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na blok czekoladowy z pełnoziarnistymi herbatnikami

Opiekun artykułu: jakub
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na blok czekoladowy z pełnoziarnistymi herbatnikami

Przepis na blok czekoladowy z pełnoziarnistymi herbatnikami

Blok czekoladowy jest znany wielu osobom z dzieciństwa, ponieważ obecnie rzadko kiedy się go robi. To bardzo łatwy deser, który stanowi przejście pomiędzy czekoladą z nadzieniem a ciastem bez pieczenia. Pewnie niektórzy z nas jedli go jeszcze na przyjęciach u swoich babć, a na pewno mam, które przecież uwielbiają dogadzać słodkościami swoim ukochanym pociechom. Blok czekoladowy to deser tylko dla prawdziwych łasuchów, gdyż jest on naprawdę słodki, a jednocześnie obłędnie smaczny i zapychający – już jeden cienki plasterek bloku wystarczy, by na długo zaspokoić swoją cukrową żądzę. Poniżej znajdziesz przepis na ten kultowy deser w jego klasycznej wersji z ciemnym kakao. Zwykłe herbatniki zostaną jednak zastąpione tymi pełnoziarnistymi, by blok nie wyszedł zbyt słodki.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

250 g masła

400 g mleka w proszku (pełnotłustego)

5 łyżek kakao

1 szklanka cukru

ok. 12 herbatników pełnoziarnistych (lub więcej)

100 g rodzynek

100 g orzechów laskowych (bakalie możesz wymieniać)

250 g masła 400 g mleka w proszku (pełnotłustego) 5 łyżek kakao 1 szklanka cukru ok. 12 herbatników pełnoziarnistych (lub więcej) 100 g rodzynek 100 g orzechów laskowych (bakalie możesz wymieniać)
  • Przygotowanie herbatników

    Do zrobienia bloku czekoladowego nie będziesz potrzebowała wszystkich herbatników z opakowania. Wystarczy ich około dwunastu.Pełnoziarniste herbatniki przełóż na deskę do krojenia. Każdy z nich przekrój na około sześć części. Możesz także włożyć je wszystkie do torebki foliowej i za pomocą tłuczka rozbić je, jednak wówczas musisz uważać, aby nie rozdrobnić ich za bardzo.

  • Przygotowanie bakalii

    To, czy pokroisz bakalie czy też pozostawisz je w całości, zależy od ciebie. Te większe, jak orzechy laskowe warto jednak przekroić na pół. Z rodzynkami nie musisz nic robić.

  • Rozpuszczanie masła

    Do średniej wielkości rondla włóż masło pokrojone na kilka części oraz wlej wodę. Będziemy je teraz rozpuszczać, co jakiś czas mieszając.

  • Dodawanie pozostałych składników

    Kiedy masło będzie już całkowicie rozpuszczone, wówczas możesz dodać do niego następne składniki, czyli ciemne kakao oraz cukier. Ponownie co jakiś czas mieszaj miksturę na ogniu, aż cukier się rozpuści i będzie miała ona jednolity koloryt. Potem zdejmij ją z ognia i odczekaj, aż przestygnie (może być lekko ciepła, ale nie gorąca).

  • Mieszanie

    Do miski wsyp pokruszone herbatniki oraz wcześniej przygotowane bakalie. Zalej je teraz masą przygotowaną we wcześniejszych krokach i całość ze sobą wymieszaj. Teraz dodaj pełnotłuste mleko w proszku i wymieszaj jeszcze raz. Możesz to zrobić dłońmi, tak jakbyś wyrabiała ciasto, ponieważ masa będzie gęsta. Jeśli zaś będzie lejąca, to znaczy, że dodałaś za mało składników – dorzuć jeszcze ciastka albo bakalie.

  • Wykładanie

    Wykładanie

    Przygotuj keksówkę i wyłóż ją folią aluminiową lub też papierem do pieczenia. Teraz przelej do niej masę na blok i bardzo dokładnie dociśnij ją do dna oraz do boków.Formę przykryj folią aluminiową i włóż ją do lodówki. Pozostaw ją tam na noc, wówczas blok zyska dobrą konsystencję. Smacznego!

Popularne tagi
  • metody filetowania śledzi
  • tortownica
  • racuchy
  • mazurek
  • anyż
  • składniki na sernik
  • warzywa
  • makaron z ciasta naleśnikowego
  • papryka chili
  • doprawianie jedzenia
  • składniki na naleśniki
  • wielkanoc
  • pierogi na słodko
  • święta
  • ananas
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising