Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na blok czekoladowy z pełnoziarnistymi herbatnikami

Opiekun artykułu: jakub
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na blok czekoladowy z pełnoziarnistymi herbatnikami

Przepis na blok czekoladowy z pełnoziarnistymi herbatnikami

Blok czekoladowy jest znany wielu osobom z dzieciństwa, ponieważ obecnie rzadko kiedy się go robi. To bardzo łatwy deser, który stanowi przejście pomiędzy czekoladą z nadzieniem a ciastem bez pieczenia. Pewnie niektórzy z nas jedli go jeszcze na przyjęciach u swoich babć, a na pewno mam, które przecież uwielbiają dogadzać słodkościami swoim ukochanym pociechom. Blok czekoladowy to deser tylko dla prawdziwych łasuchów, gdyż jest on naprawdę słodki, a jednocześnie obłędnie smaczny i zapychający – już jeden cienki plasterek bloku wystarczy, by na długo zaspokoić swoją cukrową żądzę. Poniżej znajdziesz przepis na ten kultowy deser w jego klasycznej wersji z ciemnym kakao. Zwykłe herbatniki zostaną jednak zastąpione tymi pełnoziarnistymi, by blok nie wyszedł zbyt słodki.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

250 g masła

400 g mleka w proszku (pełnotłustego)

5 łyżek kakao

1 szklanka cukru

ok. 12 herbatników pełnoziarnistych (lub więcej)

100 g rodzynek

100 g orzechów laskowych (bakalie możesz wymieniać)

250 g masła 400 g mleka w proszku (pełnotłustego) 5 łyżek kakao 1 szklanka cukru ok. 12 herbatników pełnoziarnistych (lub więcej) 100 g rodzynek 100 g orzechów laskowych (bakalie możesz wymieniać)