Zakumaj.pl

Jak ułożyć menu na domowe przyjęcie?

Jak ułożyć menu na domowe przyjęcie?

Przyjęcia organizowane w domu, nawet jeśli zaprosisz tylko kilku przyjaciół, są dla ciebie prawdziwym egzaminem na wspaniałą i zaradną panią domu. Rzecz jasna, nie każdy musi przecież gotować i piec jak kucharze najsłynniejszych restauracji czy cukiernicy znanych firm, jednak wypadałoby jak najwcześniej nauczyć się sztuki organizowania przyjęć. Kluczową sprawą każdego domowego przyjęcia jest jedzenie. Możesz zamówić catering, ale przecież większość gospodyń podejmuje się tego zadania samodzielnie. Poniżej znajdziesz podpowiedzi, jak ułożyć jadłospis na małą domówkę.

  • Jakie to spotkanie?

    Aby wiedzieć, jakie menu ułożyć, musisz najpierw pomyśleć, jakiego typu to będzie przyjęcie. Czy będzie to zwykłe spotkanie z parą znajomych, parapetówka czy też przyjęcie zaręczynowe. Od tego w dużej mierze zależy, jakie podasz potrawy i ile ich będzie, a także czy będą one mniej lub bardziej eleganckie. Dodatkowo, zastanów się, na którą zaprosisz swoich gości. Jeśli na 15, to jest to typowa pora obiadowa, więc wypada podać ciepły posiłek. Jeśli na 17, to możesz podać jedynie kawę, herbatę oraz słodkie przekąski. Jeśli zaś później, przygotuj jadłospis na kolację.

  • Budżet

    Rzecz jasna, dużo zależy również od twojego budżetu. Nie ma co ukrywać, iż jest to istotna kwestia, która będzie warunkować to, co podasz na domówce. Ustal, ile możesz wydać na jedzenie, ale nie zapominaj także o napojach i alkoholach.

  • Różnorodność

    Różnorodność

    Nawet jeśli zaprosisz tylko trzy osoby, musisz pamiętać o różnorodności potraw albo chociaż dodatków do głównego dania. Nie wypada bowiem nie przygotować się na taką ewentualność, że ktoś jest na diecie albo jest na coś uczulony. Warto wprowadzić różnorodność zwłaszcza do wszelkiego rodzaju przystawek oraz zakąsek.

  • Spotkanie eleganckie

    Spotkanie eleganckie

    Poniżej znajdziesz propozycję menu na małe (do 6 gości) spotkanie eleganckie, na przykład zaręczynowe. Modyfikuj je dowolnie, zważając na swoje indywidualne potrzeby oraz upodobania.
    Przystawka: krem brokułowy lub borowikowy z grzankami.
    Danie główne: Roladki drobiowe nadziewane fetą i szpinakiem, zawijańce wieprzowe z papryką i ogórkiem, pieczone ziemniaki, półmisek surówek, sosy do mięsa, sałatka na bazie warzyw i majonezu, ogórki małosolne.
    Deser: sernik z lodami.

  • Spotkanie z przyjaciółmi

    Spotkanie z przyjaciółmi

    Druga propozycja jadłospisu będzie pasować na spotkanie z przyjaciółmi (do 6 osób). Będzie to menu na spotkanie bez żadnej szczególnej okazji, z typu tych do posiedzenia przy piwie czy lampce wina i towarzyszących im nocnych rozmowach.
    Przekąski na ciepło: brokuły zapiekane z żółtym serem, pizza z pomidorami i mozzarellą oraz podaną do posypania rukolą (dwie sztuki), skrzydełka z kurczaka zrobione na ostro podane z sosem lub dipem.
    Przekąski na zimno: koreczki (różne rodzaje, np. z pomidorkami, żółtym serem, oliwkami, fetą, serem pleśniowym itd.), jajka podane z majonezem i przyprawione papryką słodką, zawijańce z wędzonego łososia i serka kremowego z dodatkiem kopru.
    Przekąski słodkie: muffiny czekoladowe lub brownie z wiśniami.