Zakumaj.pl

Przepis na dużego batona à la Twix

Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na dużego batona à la Twix

Twix jest jednym z najbardziej popularnych batonów. Kupujemy go chętnie, gdyż nie ma w nim nic, czego można by nie lubić: za sprawą ciasta jest fajnie kruchy, karmel jest słodki i cudownie się ciągnie, a mleczna czekolada jest chyba naszych ulubionym przysmakiem. Fajnie byłoby mieć takiego Twiksa, tyle że większego, którym moglibyśmy poczęstować wszystkich domowników, krewnych, a także gości, którzy do nas wpadną. Jeśli nie masz pomysłu na to, jakie proste, ale efektowne ciasto zrobić, kiedy zbliża się jakaś uroczystość albo wizyta, to właśnie ten duży baton à la Twix będzie świetnym rozwiązaniem. Zobacz więc podłużne ciasto inspirowane znanym batonem. Z pewnością przypadnie ci do gustu!

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta

    Pieczenie naszego dużego, karmelowego batona zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta, gdyż musi ono potem chwilę leżakować w lodówce. W składnikach masz podane proporcje na 2 dość małej wielkości keksówki, ponieważ to właśnie w takiej formie będziemy piec, by nasze ciasto przypominało podłużny baton. Na stół lub stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej jedno żółtko oraz cukier puder. Przemieszaj te składniki dłonią tak, aby się nieco połączyły. Potem dodaj zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę i od tej pory zacznij szybko zagniatać. Ciasto kruche zagniatamy tylko do tego momentu, aż w dłoniach powstanie nam kulka, która będzie się od nich odrywać. I koniec, dalej nie zagniatamy, ponieważ im dłużej to robimy, tym bardziej ciasto staje się twarde, a nie kruche. Zawiń kulkę ciasta w folię i przełóż do lodówki na około 60 minut.Kiedy minie ten czas, wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na dwie części i rozwałkuj, a potem wyłóż nim dokładnie spód obu blach. Włóż keksówki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 – 25 minut (w zależności od wielkości keksówki i grubości warstwy ciasta). Jeśli nie wiesz, czy ciasto jest gotowe, to posiłkuj się wykałaczką i zrób test tak zwanego suchego patyczka.

  • Przygotowanie masy karmelowej

    Ponieważ sam karmel mógłby się okazać zbyt słodki, rozcieńczymy go nieco masłem, dzięki czemu powstanie masa karmelowa. Do miski wrzuć około 100 gramów masła (czyli ½ standardowej kostki). Utrzyj to masło na miękki puch, a potem dodawaj, łyżka po łyżce, karmel z dwóch puszek. Dodając karmel, pamiętaj, aby przez cały czas miksować. Tak powstanie karmelowa masa. Jeśli wydaje ci się zbyt ciągnąca, to możesz dodać jeszcze trochę masła, ale powinna się właśnie ciągnąć. Przygotowaną masę wylej na przestygnięte, kruche spody wyjęte z foremki. Rozprowadź ją równo na obu spodach. Poczekaj chwilę, aż trochę zastygnie.

  • Polewa

    Polewa

    Ostatnim elementem jest polewa. Czekolady bardzo drobno połam lub pokrój i wrzuć je do miski. W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę. Podgrzewaj tylko do tego momentu, aż zacznie wrzeć, a potem zdejmij garnuszek z ognia i zalej gorącą śmietaną czekoladę. Odczekaj kilka minut i potem bardzo dokładnie wymieszaj czekoladę ze śmietaną. Jeśli dokładnie wymieszasz, to powinna mieć jednolitą konsystencję. Jeśli tak się nie stanie, to połóż miskę w kąpieli wodnej i wymieszaj – grudki powinny się rozpuścić. Odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowaną polewę (po ostygnięciu może nieco zgęstnieć) wylej na batony, rozsmarowując ją także na bokach. Odłóż je na około 1 – 2 godziny do chłodnego miejsca, a potem pokrój na kawałki. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

Na spody:

150 g mąki

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko

100 g masła (zimnego)

Na masę karmelową:

2 puszki karmelu po 400 g (kajmak, masa krówkowa)

około 100 g masła

Na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

200 g mlecznej czekolady

1 szklanka śmietany kremówki 36%

Na spody: 150 g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 100 g masła (zimnego) Na masę karmelową: 2 puszki karmelu po 400 g (kajmak, masa krówkowa) około 100 g masła Na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki 36%