Zakumaj.pl

Jak upiec tartę z truskawkami i rabarbarem?

Jak upiec tartę z truskawkami i rabarbarem?

Nie ma to jak pyszna owocowa tarta podana w czasie rodzinnego podwieczorku. Zamiast szukać przepisów na skomplikowane ciasta, martwić się, czy drożdżowe wypieki wyrosną, najlepiej skorzystać z poniższej receptury na tartę. Jest prosta, niezbyt czasochłonna, za to daje zaskakująco dobre efekty.

  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Do wykonania pysznej tarty potrzebne będą odpowiednie składniki spożywcze, które powinny mieć odpowiednią jakość oraz termin ważności. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 700 g truskawek,

    * 500 g rabarbaru,

    * 200 g cukru,

    * 60 g mąki pszennej,

    * 2 łyżki masła,

    * 2 łyżki cukru,

    * 1 żółtko,

    * 2 gotowe ciasta kruche – na spód i na wierzch.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed rozpoczęciem działań kulinarnych nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W czasie kiedy będzie się nagrzewał, do miski przesypać cukier oraz mąkę i wymieszać dokładnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Truskawki i rabarbar umyć – z truskawek usunąć szypułki, z rabarbaru liście. Następnie pokroić rabarbar na mniejsze części, a truskawki na ćwiartki (tylko wtedy, kiedy owoc jest za duży). Wrzucić owoce do mąki z cukrem, wymieszać dokładnie i zostawić na 30 minut, żeby odsączyło się trochę soku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ciasto wyjąć z opakowania. Jedną porcję rozłożyć dokładnie na formie do pieczenia. Położyć na nią kilka kawałków miasta, a następnie wyłożyć owoce obtoczone cukrem i nałożyć drugą część ciasta. Przyklepać. Skleić brzegi palcami zwilżonymi wodą, a następnie wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Po bokach wyciąć niewielkie otwory, żeby para miała gdzie uchodzić. Piec tartę przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i dopiero wtedy podawać bez dodatków lub z dodatkami w postaci lodów waniliowych. W każdej wersji danie będzie zachwycające oraz wymagające dokładki.