Przepis na jabłka pieczone z bardzo słodkim nadzieniem

Przepis na jabłka pieczone z bardzo słodkim nadzieniem
Jesień to zdecydowanie ta pora roku, której większość z nas nie docenia. Kojarzy nam się ona jedynie z zimnym wiatrem, deszczową pogodą, przygnębieniem oraz przeziębieniami. Całkiem niesłusznie zapominamy o wszystkich darach, jakie niesie ze sobą jesień: spokojnych wieczorach spędzanych w domu przy książce, smaku ciepłej herbaty rozgrzewającej organizm oraz o pysznych jabłkach, które jesienią są najtańsze i zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj poznasz przepis na jabłko, które idealnie sprawdzi się jesienią. Będzie słodkie, co sprawi, że trochę poprawi ci nastrój w czasie sezonowej chandry. Wypróbuj ten przepis koniecznie!
- Przygotowanie jabłek- Będziemy piec cztery jabłka. Pamiętaj o tym, aby wybrać kwaśną odmianę tych owoców. - Umyj owoce i wysusz je. Zetnij z nich wierzch, tworząc w ten sposób kapelusz. Następnie każde jabłko dokładnie wydrąż z gniazd nasiennych, robiąc w nim szeroki i głęboki otwór. Pamiętaj jednak o tym, aby nie przebić ścianek oraz dna jabłka. 
- Przygotowanie słodkiego nadzienia- Przyszykuj średniej wielkości miskę. Jeśli przy wydrążaniu gniazd wydrążyłaś też miąższ jabłka, wówczas weź go i pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Następnie weź kilka suszonych moreli, śliwek i daktyli i pokrój je w kostkę. Wrzuć do miski razem z garścią żurawiny. Pokrój drobno orzechy laskowe lub migdały (może być i to, i to) i dorzuć je do reszty. Wymieszaj te składniki, dodaj dosłownie dwie szczypty cynamonu (ale nie więcej – możesz to pominąć, jeśli nie lubisz smaku tej przyprawy) oraz łyżkę miodu. Wymieszaj składniki ze sobą. 
- Faszerowanie jabłka- Wydrążone jabłuszka czas nafaszerować. Najpierw na ich dno wyłóż po łyżeczce powideł śliwkowych, najlepiej kwaśnych. Następnie dodaj tyle, ile się zmieści, naszego słodkiego nadzienia, a na powierzchnię dodaj pół łyżeczki masła. Teraz przykryj jabłka kapeluszem. 
- Pieczenie jabłek  - Jabłka połóż na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu możesz je jeszcze polać miodem, ale i bez tego będą słodkie i pyszne. Smacznego! 















